BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Próbatétel előtt a görög nagybankok

Feszült figyelemmel várják a piacok, milyen eredménnyel zárul május elején a görög stresszteszt. A bankrendszer valamelyest vissza tudta szorítani a nem teljesítő hitelállományát.

Tegnap nyújtották be a rendszerkockázati tényezőnek minősített görög bankok a stressztesztjükhöz szükséges utolsó adatokat az Európai Központi Banknak. Bár sokan tartanak attól, hogy a megmérettetés kellemetlen meglepetéseket tartogathat, a négy legnagyobb görög pénzintézet – a National Bank of Greece, a Piraeus, az Alpha és a Eurobank – igazgatósága optimista – számolt be a Kathimerini.

A National Bank of Greece-nek több régiós érdekeltséget el kellett adnia
Forrás: AFP

A teszt első eredményei előreláthatólag április közepén kerülnek nyilvánosságra, a végső hivatalos jelentés pedig május elejére készülhet el. A görög bankokon előbb végzik el a stressztesztet bármely más európai pénzintézetnél, mivel az ország augusztusban kiléphet a nemzetközi mentőprogramból, a hitelezők pedig időben tudni szeretnék, valóban megáll-e a lábán a görög pénzügyi rendszer.

„A piacon sokan félnek, hogy a szabályozó hatóságok negatív meglepetéssel szembesülnek legalább egy vagy két bank esetében – nyilatkozta Jonas Floriani, az AXIA igazgatója a CNBC-nek. – Szeretnék hinni abban, hogy a hatóság észszerűen jár majd el, de ez a bankrendszer javításra szorul” – tette hozzá, a banki mérlegekben szereplő rossz hitelek magas arányára utalva.

Görögországban a legaggasztóbb a nem teljesítő hitelek aránya az eurózónában, az Európai Bizottság 47 százalékos rátáról számolt be legutóbb. Ez az arány még a szintén jelentős nem teljesítő hitelállománnyal rendelkező olasz bankrendszerben is csupán 12 százalék. Az uniós nem teljesítő hitelállomány fele görög bankokhoz köthető.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.