BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszállási pont a General Motorsnál

Egy hónapja a Ford részvényeit elemezve inkább a versenytárs General Motors papírjait emeltem ki, mert a két amerikai autógyártó óriás közül utóbbi felé hajlott a mérleg nyelve. A március végén elért 35 dolláros masszív technikai szinttől elpattanva gyors, de rövid ralit láthattunk a General Motors-papírtól, mely azóta ismét visszacsúszott e kritikus zóna közelébe. Ismét érdemes lehet megnézni, találunk-e vételi lehetőséget a papírban.

Az amerikai autóipar egészével kapcsolatban a piac egyik legnagyobb félelme, hogy a ciklikus természetű szektor gyengébb időszak elé nézhet. Emellett a vezető cégek között az új technológiák fejlesztésének tekintetében is nagy a verseny, az elektromos modellek gyártása, fejlesztése és az önvezető autók koncepciója is kihívások elé állítja a vállalatokat.

A General Motors mellett szól – és ezzel a piaci konszenzus is nagyrészt megegyezik –, hogy kifejezetten okosan készül az új trendekre. Az elektromos járművek gyártásának terén is vezető szerepet tölt be, 2023-ig húsz új modellt tervez piacra dobni.

Az önvezető autók tekintetében tartja a lépést, és a közösségi autózás terén sincs lemaradása; elég, ha a Lyftben szerzett 9 százalékos részesedését vagy az Uberrel kötött együttműködését vesszük figyelembe.

Az eddigiekből adódóan egyértelműen jónak tartom a General Motors kilátásait, attól is függetlenül, ha beigazolódik a piac félelme, s valóban gyengébb időszak vár a szektorra, csökkentve a vállalat profitját. A mindössze 5,71 értékű előremutató P/E ráta kifejezetten kedvező, de P/S alapon is olcsónak mondható a részvény, és ehhez társul a 4,11 százalékos osztalékhozam.

A technikai kép alapján a General Motorsnál a 35–38 dolláros zónában személy szerint a vételeket keresném. Nagyobb baj még a 35 dolláros masszív támaszzóna elesésével merülne fel; egy ez alá elhelyezett stoppal lehet érdemben mérsékelni kockázatunkat vételi ügylet esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.