BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengén kezdte az évet az arany

A válság óta nem kezdte ilyen gyengén az évet az arany, mint idén: a kereslet 7 százalékot esett vissza. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint nincsenek meg az árfolyam tartós emelkedésének feltételei.

Esett az arany iránti kereslet, a nemesfém forgalma a leggyengébb évkezdetet produkálta a válság óta – áll az Aranyvilágtanács tegnapi elemzésében. Az első negyedéves forgalom csak 973,5 tonna lett, ami éves alapon 7 százalékos visszaesés, 2009 eleje óta csak két gyengébb negyedéve volt az aranynak.

A kereslet mélyrepülésének hátterében a tanács szerint a fizikai kereskedés és az aranyalapú ETF-ekbe való befektetések visszaesése áll.

A fizikai kereskedés, tehát az aranyrudakba való beruházás 15 százalékkal 254,9 tonnára esett vissza éves bázison, mivel a kínai, a német és az amerikai kereskedők távol tartják magukat a nemesfémektől. Az arany ékszerek iránti kereslet oldalazott, 487,7 tonnányi volt január és március között. Kínában a holdújév alatt felfutott az ékszervásárlás, Amerikában és Európában pedig a javuló környezet miatt enyhén nőtt a kereslet. Indiában viszont jelentős, 12 százalékos volt a visszaesés, mivel drágult az arany, a rúpia gyengült, és az év során eddig csak hét ideálisnak tartott „házassági nap” volt, míg tavaly ugyanekkor már húsz.

Forrás: AFP

Az aranyalapú ETF-ekbe csak 32,4 tonnányi arany vándorolt az első negyedévben, ez 66 százalékos visszaesés éves bázison. Összességében a befektetések 27 százalékkal estek vissza, nem számolva a jegybankok tartalékfelhalmozását és az IT-szektor egyre növekvő nemesfémigényét.

E két terület segít valamelyest ellensúlyozni a forgalom hanyatlását. Egyes jegybankok erős vásárlókként léptek fel a piacon: 116,5 tonnányi új készletet halmoztak fel, 42 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

Csak három jegybank vásárolt azonban aranyat érdemi mértékben: az orosz, a török és a kazah, ezek pedig együtt is kevesek ahhoz, hogy keresleti erőt képviseljenek a piacon.

Az IT-szektor 82 tonnányi aranyat vásárolt fel, ez 4 százalékkal több a tavalyi szintnél. Az okostelefonok, a játékkonzolok és az okosmegoldásokat használó autók igénylik leginkább a nemesfémet. A jövőben nőhet az aranyszükséglet, az 5G-s hálózathoz is kell ugyanis a nemesfém: a Verizon pont azt tervezi, hogy öt amerikai nagyvárost teljesen lefed 5G-vel, ugyanerre készülnek öt távol-keleti metropoliszban is.

A keresleti mélypont ellenére az arany ára március végén 6,3 százalékkal volt feljebb, mint egy évvel azelőtt, április végén pedig több mint 7 százalékkal ért többet, mint egy évvel korábban. A decemberi rali mentette a tavalyi évet, a Fed kamatemeléseinek hírére kilőtt az árfolyam – magyarázta Hosszú Ferenc.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.