BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A skótokon spórolták meg a legtöbbet

Az Egyesült Királyságban az ügyfélszokások megváltozására hivatkozva százszámra zárják be fiókjai­kat a bankok. A legtöbb kirendeltséget Skóciában csukták be 2015 óta.

Rohamos ütemben fogynak a bankfiókok az Egyesült Királyságban – hívta fel a figyelmet a Which? nevű fogyasztóvédelmi csoport. A szervezet szerint havonta mintegy 60 bankfiókot zárnak be, és a 2015, illetve 2018 vége közötti időszakban 2868 kirendeltségre kerülhet lakat. Tavaly 879 fiókot zártak be, míg 2016-ban még csak 630-at, idén pedig még tovább emelkedhet ez a szám, hiszen csak júniusig 670 banki ügyintézési helyszínt zártak be, vagy jelentették be az erre vonatkozó terveket.

A NatWest volt a legaktívabb a fiókbezárásokban
Fotó: AFP

A Which? adatai szerint az egyesült királyságbeli bankfiókbezárási dömping a legérzékenyebben Skóciát érintette, ahol az elmúlt négy év során 368 kirendeltség szűnt meg. A délkeleti régióban közben 361, a délnyugatiban pedig 327 volt ugyanebben az időszakban a bezárások száma. A NatWest csukta be 2015 óta a legtöbb fiókot, az év év végére 638-ra emelkedhet ez a szám. Ezt követi a sorban az HSBC 440 bezárással, majd a Lloyds 366-tal.

A bankfiókokat ügyintézésre használó ügyfeleink száma 2014 óta 40 százalékkal esett vissza, miközben a mobiltelefonos tranzakciók száma 73 százalékkal megugrott ugyanebben az időszakban

– idézi a Royal Bank of Scotland csoport szóvivőjét a BBC. „Ahogy a vásárlók megváltoztatják a banki ügyintézési szokásaikat, úgy kell nekünk is módosítanunk a szolgáltatásainkon, ennek megfelelően fektetünk a fiókjainkba, szabjuk át a hálózatunkat, és helyettesítjük a hagyományos kirendeltségeket alternatív ügyintézési lehetőségekkel” – tette hozzá.

A pénzintézet álláspontját a bankokat képviselő UK Finance adatai is alátámasztják. A testület szerint tavaly a felnőtt lakosság 71 százaléka, azaz mintegy 38 millió fő vette igénybe online a banki szolgáltatásokat, és közel 22 millió fő intézte bankügyeit mobilos applikáción.

Mindeközben az átlagos fióklátogatások száma napi 104 volt 2017-ben, ami 26 százalékos visszaesés 2012-höz képest. A Which? arra hívta fel a figyelmet, hogy – bár kétségtelenül nő a modern módszereket alkalmazók száma – sokan vannak még azok is, akiknek nincs lehetőségük a digitális bankolásra, vagy egyszerűen csak jobban kedvelik a hagyományos bankfiókokat. A UK Finance szóvivője viszont úgy véli, a fiókbezárás mindig az utolsó lépés azt követően, hogy a pénzintézet végigzongorázott minden egyéb lehetőséget, így például a nyitvatartási idő és a személyzet csökkentését.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.