BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keresik a pénzintézetek a dolgozókat

A fővárosban és vidéken is sok a nyitott bankfióki álláshely a legnagyobb piaci szereplőknél, miközben az értékesítési hálózat folyamatosan zsugorodik Magyarországon.

Viszonylag könnyű helyzetben van az, aki bankfiókban képzeli el karrierjének folytatását Magyarországon: a Világgazdaság által összegyűjtött adatok szerint a tíz, mérlegfőösszege alapján legnagyobb hazai szereplőnél több mint háromszáz ilyen pozíciót tartanak nyitva.

A bankok honlapjain közzétett felhívások szerint a meghirdetett fióki álláshelyek nagyobb része – 174 hely, az összes csaknem 56 százaléka – Budapesten található. Ezen belül is jelentős a bevásárlóközpontokban működő egységeket érintő ajánlatok aránya. Figyelemre méltó emellett, hogy most fiókjaikban is sok gyakornoki pozíciót ajánlanak a hitelintézetek, fiókvezetői állás viszont csak néhány akad a piacon.

A bankfiókok csökkenő száma ellenére az átlagos állományi létszám növekedett az utóbbi években a hitelintézeteknél
Fotó: MW

A valamivel több, mint háromszáz állás igen jelentős szeletet képvisel a most ezer körüli pozíciót kínáló teljes tortából, hiszen így majdnem minden harmadik helyet az értékesítési hálózatukba kínálják a legjelentősebb szolgáltatók.

A bankfióki álláshelyek nagy száma és aránya viszont meglepő, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részletes, felügyeleti adatsorai szerint az értékesítési egységek száma az utóbbi években folyamatosan csökkent Magyarországon.

A jegybank statisztikái szerint a múlt év végén 2420 értékesítési egység üzemelt országszerte, nagyjából 260-nal – 10,2 százalékkal – kevesebb az egy évvel korábbinál.

(Az MNB fiókkereső alkalmazása szerint idén, az év elején tovább zsugorodott a hálózat: tegnap már nem egészen 2400 találatot mutatott a program.)

A meghirdetett álláshelyek viszonylag nagy számát ugyanakkor magyarázhatja, hogy a bankfióki, értékesítési területen általában az átlagosnál nagyobb a fluktuáció, emellett a vidéki – főleg kisvárosi – értékesítési egységekbe sokszor nehezebb megfelelő munkaerőt találni. Az erős kínálatot magyarázhatja az is, hogy az elmúlt időszakban magára talált a magyarországi lakossági és vállalkozói hitelezési piac: ez pedig javarészt még mindig fióki, személyes tanácsadást és ügyintézést igénylő terület. A bankfiókok csökkenő száma ellenére az átlagos állományi létszám növekedett az utóbbi években a hitelintézeteknél.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.