BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lendületben az utasbiztosítások

Több mint 42 százalékkal emelkedett a biztosítók utasbiztosításokból származó díjbevétele az első negyedévben, ami biztató a teljes évre vonatkozó kilátásokat illetően is. Az online szerződéskötés szerepe egyre nagyobb.

Csaknem hárommilliárd forintot ért el az idei első negyedévben a biztosítási szektor utasbiztosításokból származó díjbevétele, ami látványos, 42,7 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Viszonyításképpen:

az elmúlt évben 10,83 milliárd forintot ért el a szektorszintű díjbevétel a jegybank statisztikái szerint, ami 9,3 százalékos bővülés.

Eközben a teljes nem életbiztosítási piac 10,8 százalékos növekedést ért el az MNB adatsorai szerint – 495,2 milliárd forintos díjbevétel mellett.

A díjbevétel stabil növekedése mellett nagyot emelkedett tavaly a kárráfordítások összege is: ez 2,6 milliárd forintot ért el, ami a 2016-os érték csaknem másfélszerese. A jegybanki statisztikák szerint az utasbiztosítások – nem meglepő módon – erősen szezonális jellegű konstrukciók: 2016-ban a teljes évi díjbevétel 42,6 százaléka, 2017-ben pedig a 42,2 százaléka a nyári időszakban keletkezett, vagyis a harmadik negyedévben.

Egyre inkább háttérbe szorulnak a társasutak
Fotó: MTI-EPA

A növekvő díjbevétel hátterében elsősorban a hazai háztartások emelkedő utazási kedve állhat. Erre a napokban kiadott közleményében utalt az Union Biztosító is, idézve a Központi Statisztikai Hivatal adatait: a magyarok tavaly összesen 57,2 millió napra utaztak a határon túlra, ami 4,8 százalékkal haladta meg a 2016-os 54,6 millió napos értéket.

Az utazások 75 százaléka volt turisztikai célú, a többnapos turistautak átlagos hossza 5,8 nap volt.

Az Union tapasztalatai szerint a külföldi utazások gyakoribbá válásával párhuzamosan fokozatosan változnak az utazási szokások is: a társasutak egyre inkább háttérbe szorulnak az egyedi szervezésűekkel szemben, amelyeket jellemzően online, legalább részben már maguk szerveznek meg az utazni vágyók. Az utasbiztosítások megkötésének aránya is e tendenciába illeszkedik: az Union utasbiztosításainak öt éve még csupán 27 százalékát kötötték online felületen, tavaly ez az arány viszont már elérte a 46 százalékot. Ami a díjak alakulását illeti, azok szintje még mindig viszonylag alacsony az utazás teljes költségéhez képest.

Az utasbiztosítási díjak továbbra is csupán néhány százalékos részét képezik egy külföldi út teljes költségének. Az esetek többségében egy megfelelő biztosítás személyenként napi 2-3 eurónak megfelelő összegből kijön, ezért az utazás nyugalma érdekében mindenképpen célszerű indulás előtt gondoskodni erről a védelemről

– mondta Szabó Tamás, az Union utasbiztosítási üzletágának vezetője.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.