BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kérdésessé vált az osztalék

Optimista a Magyar Telekommal kapcsolatban a Random Capital elemzője, ám az osztalék emelkedésére nem számít, sőt kétségesnek tartja, hogy marad-e a jelenlegi 25 forint.

A Magyar Telekom 400 forint környékén mozgó árfolyamához képest 15-16 százalékkal magasabb, 463 forintos 12 havi célár és vételi ajánlás szerepel a Random Capital tegnap megjelent elemzésében. A Random a mostani alacsony árfolyam okát abban látja, hogy

a befektetők nagy része csalódott a cég osztalékpolitikájában.

Egy évvel ezelőtt is úgy értékelték, hogy az akkor 50 milliárd forintos éves szabad készpénztermelés a 25 forintos osztalék dupláját is elbírná. A részvényesek ennek ellenére nem részesülhettek nagyobb mértékben a nyereségből, kiábrándultságuk jele, hogy a 2017-es lokális csúcsról (527 forint) egészen 400 forint alá taszították az árfolyamot.

A távközlési szolgáltató vezetősége által előrevetített kockázatok mértékét túlzónak tartja az elemzés
Fotó: MW

A Random szerint mostanra nagyot változott a kép, már nem az a kérdés, emelkedhet-e a Telekom osztaléka, hanem hogy megmarad-e egyáltalán. Hiába ugyanis a jelentős, az idei évre 60 milliárd forintra várt készpénztermelés, a Magyar Telekom – hasonlóan a riválisokhoz – nagy beruházási kiadások előtt áll.

Hazánk az elsők közt lesz az 5G technológia bevezetésében, amelynek kapcsolódó költségei (frekvencia- és hálózati beruházások) magasak lesznek a Telekomnál is.

A Digi valószínűleg idén vagy legkésőbb jövőre belép a mobilpiacra, bár ennek veszélyét alacsonyra értékeli az elemző. A piaci környezet szempontjából kockázatként értékelték a Telenor eladását is.

A Random Capital kitért rá, hogy az árfolyam alakulásában óriási a hatása annak, hogy a befektetők milyen osztalékhozamot várnak el a részvénytől. Az elmúlt években a kockázatmentesen elérhető hozamszintek csökkenő pályán mozogtak, ekkor a Telekom osztalékhozama lényegesen meghaladta az állampapírokon realizálható profitot, mostanra viszont ez az előny eltűnőben van. A gyorsan változó, rendre növekvő hozamkörnyezet ezért újabb kockázatnak számít, s ezt a befektetők láthatóan be is építik az árfolyamba és az államkötvényekhez képest extra hozamelvárásukba.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.