BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vállalatok ötezermilliárd forintot tartanak parkolópályán

Miközben új rekordra futott a vállalati látra szóló betétállomány, a cégek harmadik hónapja már több mint ezermilliárd forintnyi folyószámlahitel-keretet vesznek igénybe. Szép lassan nő a hosszú kamatperiódusú forinthitelek aránya is a vállalati kölcsönöknél.

Továbbra sem igazán dolgozik a vállalatok pénze:

a folyószámlán parkoltatott betétállományuk június végén 5137,5 milliárd forint volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint, ami újabb historikus csúcsot jelent.

Az összeg közel 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A tárgyhavi vállalati betétlekötések 293 milliárd forintot tettek ki. A cégeket aligha lehet hibáztatni a visszafogottságukért, hiszen a jegybank szerint forintjukért – a szerződéses összeggel súlyozott kamatkimutatás alapján – az egy éven túli lekötéssel is csak 0,33 százalékot kínáltak a bankok, s a mutató csak két év felett kúszott 1 százalék fölé (1,24 százalék volt).

Ilyen hosszú időre csak kétmilliárd forint erejéig voltak hajlandók nélkülözni pénzüket a cégek. A lekötött betétek döntő része, 276 milliárd forint éven belüli formában kamatozik. Pontosabban nem kamatozik, hiszen az MNB összegzése szerint itt átlagosan 8 bázispontos éves kamat érhető el. A szerény betétlekötési szándék miatt a statisztika jól mutatja, hogy a vállalati betétlekötés ma már alkufolyamat:

az MNB szerint májusban 2,3 milliárd forintnyi két éven túli lekötésért a szerencsés cég(ek) az elmúlt hónapokhoz képest kiugró, 2,32 százalékos átlagos betétkamatot harcoltak ki – jó eséllyel ekkor a betétlekötés valamely egyéb termék vagy szolgáltatás igénybevételével párhuzamos volt.

Fotó: Kallus György

Az olcsó pénz egy másik tendenciát is felszínre hozott: egy év alatt közel 20 százalékkal, 1037 milliárd forintra hízott a vállalatok által igénybe vett folyószámlahitel-állomány júniusban. A havonta igénybe vett állomány 2014 óta viszonylag stabilan nő, komolyabb visszaesések csak az év végi zárások miatt, decemberben történtek.

Az idén júniusban már egymás után a harmadik olyan hónapot köszönthettük, amikor a vállalatok több mint ezermilliárd forintnyi hitelkeretet vettek igénybe. A folyószámlahitelek átlagos kamata júniusban 2,25 százalék volt, szemben a 2017. júniusi 2,51 százalékkal, azaz az átmeneti likviditás finanszírozása viszonylag olcsón megúszható volt.

Az MNB adatai szerint júniusban éves összevetésben több mint 40 százalékkal nőttek az egyéb forintalapú vállalati hitelek is, ám a vállalati hitelek terén igen erős ingadozást hozhat egy-egy nagyobb kontraktus.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.