BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorsabban nőhet az idén a gazdaság

2018 után csak abban az esetben lenne stabilan fenntartható a 4 százalék körüli bővülés, ha jelentősen növekedne a vállalatok termelékenysége.

Friss prognózisunk szerint a hazai gazdasági kilátások tovább javultak: korábbi, áprilisi várakozásunkhoz képest felfelé, 4,0 százalékról 4,3 százalékosra módosítottuk a növekedési előrejelzésünket 2018-ra, amit leginkább a kedvezőbb fogyasztási dinamika magyaráz. 2019-re valamelyest visszafogottabb, 3,4 százalékos GDP-növekedést prognosztizálunk. Várakozásunk szerint 2018 után csak abban az esetben lenne stabilan fenntartható a 4 százalék körüli bővülés, ha jelentősen növekedne a vállalatok termelékenysége.

Az inflációs előrejelzésünket a növekvő üzemanyagárak és a javuló konjunktúra miatt emeltük meg. 2018-ban 2,8 százalékos átlagos inflációt várunk itthon, míg a mutató kicsivel 3 százalék felett alakulhat rövid távon, de még így is bőven a Magyar Nemzeti Bank (MNB) toleranciasávjának 4 százalékos felső szintje alatt marad. A továbbra is laza monetáris politikát folytató Európai Központi Bank (EKB) és a 4 százalékos toleranciasáv alatt mozgó hazai infláció miatt 2018-ban is maradhat a historikusan alacsony kamatkörnyezet idehaza.

Ám várakozásunk szerint 2019 második felében az EKB megkezdi kamatemelési ciklusát, ezzel párhuzamosan pedig az MNB is elmozdulhat a fokozatosan szigorúbb monetáris politika irányába. Ennek első lépéseként elkezdi leépíteni a nem konvencionális eszköztárát, ezért 2019-ben már a bankközi kamatlábak emelkedésére számítunk.

A második negyedévben tapasztalt átmeneti forintgyengülést júliusban pozitív korrekció követte, és várakozásunk szerint a 319-es árfolyam körül stabilizálódhat az euró-forint kurzus az idén. A következő évben stabil maradhat a devizapár, 2019 végére vonatkozó prognózisunk 317-es árfolyamot vetít előre, főként azért, mert nem várunk érdemi eltérést az MNB és az EKB monetáris politikájában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.