BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több hitelt vettek fel alacsonyabb kamatra a Budapest Banknál

Egyre felelősebben döntenek a lakásvásárlók a jelzáloghitel-felvételről: míg 3 évvel ezelőtt csak 30 százalékuk választott 5 vagy 10 éves kamatperiódust, mára ez az arány közel 90 százalékra nőtt – derül ki a Budapest Bank elemzéséből. A pénzintézet adatai szerint az átlagos hitelösszeg félmillió forinttal nőtt a fenti időszakban, miközben a kamatok átlag 0,6 százalékponttal csökkentek.

Közel három évvel ezelőtt újra növekedni kezdett a lakáshitel piac. Az alacsony kamatkörnyezet, a reálbérek növekedése, valamint a csok bevezetése összességében jelentősen növelte a keresletet, amire a bővülő ingatlankínálat is ráerősített.

A Budapest Banknál 2016 januárja és 2018 júliusa között

  • az átlagos folyósított hitelösszeg 9,9 millió forintról 10,4 millió forintra nőtt,
  • az átlagos havi törlesztőrészlet ez idő alatt 75 500 forintról 71 044 forintra csökkent.
  • Nem mindegy persze, hogy az ország melyik területét vizsgáljuk: a dél-budapesti kerületekben és vonzáskörzetükben az átlagosnál erőteljesebb bővülést tapasztalt a pénzintézet, itt az átlagos hitelösszeg jelenleg 14,9 millió forint. A hitelösszeggel a futamidő is megnőtt: a korábbi átlag 193 hónap helyett ma már inkább 212 hónapra vesznek fel hitelt.

    Fotó: VG/Kallus György

    Az átlagos kamat ugyanebben az időszakban 0,6 százalékponttal csökkent a pénzintézetnél (a jegybanki alapkamat csökkenése a 2016. január-2018. július közötti időszakban 0,45 százalékpont volt). Az ügyfelek jelentős része igyekszik kihasználni ezt a kedvező időszakot, hiszen a bank adatai szerint míg 2016-ban a 6 hónapos kamatperiódusú hitelek domináltak (70 százalék), addig

    idén júliusban már az ügyfelek közel 90 százaléka rögzíti kamatát 5 vagy 10 éves periódusra az új folyósítások esetében.

    „Arra biztatjuk ügyfeleinket, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet előnyeivel élve válasszanak minél hosszabb kamatperiódust, hiszen egy 10 éves kamatperiódusú hitellel akár egy válságot is könnyebben át lehet vészelni. Szerencsére azt látjuk, hogy nagy részük – akár a 2008 körüli tapasztalatokból kiindulva – hosszú távon gondolkodik, és hajlandó ennek érdekében magasabb törlesztőrészletet is vállalni. Az MNB korábbi döntése nyomán még az idei évben szigorodnak a rövid kamatperiódusú hitelek jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatói, ez a döntés is ebbe az irányba tereli az ügyfeleket” – mondta Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.