BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pályakezdők döntő többsége elégedetlen az anyagi helyzetével

A K&H szerint érdemes eloszlatni azt a tévhitet, hogy addig nincs értelme a fiataloknak pénzzel foglalkozniuk, amíg nem lesznek idősebbek és kezdenek el dolgozni.

A 19-29 éves korosztály inkább borúlátó a jelenlegi pénzügyeivel kapcsolatban, viszont egyre többen várnak javulást a jövőben derül ki a K&H ifjúsági index felméréséből.

A felmérés szerint a magyar fiatalok 45 százaléka összességében elégedett az életével, ami éves viszonyításban közel rekordaránynak számít (utoljára 2016-ban mérték a legmagasabb, 46 százalékos átlag elégedettséget). Viszont ha pénzről van szó, már teljesen másképp vélekednek a most karriert építő generációk tagjai.

A felmérésben mintegy 82 százalékuk állította, hogy elégedetlen pénzügyi helyzetével, közülük 57 százalék azonban ennek ellenére is pozitív várakozásokkal tekint a jövőbe.

„2017 óta mérsékelt javulást látunk a statisztikákban a pályakezdők pénzügyi pesszimizmusára vonatkozóan, és összességében az élettel kapcsolatos jövőbeni várakozásaikat is 74 százalékuknál a pozitív szemlélet jellemzi” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Fotó: Pixabay

Csökkenő pesszimizmust mutat a K&H indexe a fiatalok jövőbeni várakozásait illetően. Az elmúlt egy évben látható egy lassan javuló, optimizmusba hajló tendencia, még ha a jelenlegi pénzügyi helyzetével a többség elégedetlen is, a jövőben sokan várnak javulást olvasható a felmérésben.

A megtakarítások átlagos összege 389 ezer forint körül alakul. A leginkább tudatos megtakarítási viselkedés 27 százalékukra jellemző, ők a hónap elején félretesznek.

Van értelme a zsebpénznek

A zsebpénz hagyományos intézménye továbbra is tartja magát, jó eszköz lehet, hogy a gyerekek a „saját zsebükön” gyakorolva tanuljanak meg mérlegelni és önállóan dönteni pénzükről. A K&H szerint érdemes eloszlatni azt a tévhitet a szülőkben, hogy addig nincs értelme a fiataloknak pénzzel foglalkozniuk, amíg nem lesznek idősebbek és kezdenek el dolgozni.

Azok, akik már gyerekként elsajátítják a legalapvetőbb pénzügyi fogalmakat, sokkal magabiztosabban indulnak az életben, később könnyebben igazodnak el a mindennapi vásárlásban, bankolásban vagy egy hitelfelvételnél.

Jelenleg a fiatalok fele él önállóan, 12 százalékuk egyáltalán nem akar még elköltözni a szülőktől, ők jellemzően a 26 és 29 év közötti korosztályból kerülnek ki. A késleltetett elköltözés mellett döntők sokszor megtakarítási okok miatt maradnak inkább a szülői házban. Az albérletbe vagy saját lakásba költözők pedig már egyszerre találkozhatnak a különféle háztartási kiadások, számlabefizetések kötelezettségeivel – írja a felmérés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.