BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az észt Ultra piacot szerezne az internet uraitól

A fejlesztők örülnek a feleakkora jutalékot levonó startupnak.

Egyre több videojáték-fejlesztő vállalkozás próbálja megkerülni a világ vezető alkalmazás-áruházait a magas költségek miatt, miközben az új játékplatformok kedvezőbb áraikkal szeretnének hozzájutni a növekvő torta egy-egy szeletéhez.

A piacon bombasikert elérő Fort­nite-ot kifejlesztő Epic Games például szakított a Google-lal, és saját maga kezdte árusítani a videojátékát, bár az Apple áruházában a játék még megtalálható.

A terjesztői piacra lépne be, és PC-kre kifejlesztett videojátékok értékesítésével foglalkozna a novemberben piacra lépő tallinni Ultra nevű startup is, amely 15 százalékot kér a digitális áruházán keresztül történő értékesítések bevételéből, szemben a Google, az Apple és a piacvezető Steam 30 százalékos részesedésével.

Fotó: AFP

A Newzoo piackutató cég adatai szerint

az idén a videojátékok globális piaca eléri a 137,9 milliárd dollárt, de 2021-ben már 180,1 milliárd dollárt adnak ki világszerte a gémingre.

Az idén 15 éves Steam például a piaci elemzők szerint mintegy 4,3 milliárd dollár bevételhez jut évente, nem számítva az alkalmazáson belüli fizetéseket és a kiegészítő tartalmak értékesítését. A 2017-ben alapított Ultra nem kispályás játékos.

Az igazgatóságában olyan amerikai profik ülnek, mint Ritche Corpus, az Advanced Micro Devices grafikuskártya-gyártó egyik vezetője vagy Allen Foo, a Microsoft veteránja. A vállalat kezdetben 150-200 játékkal indulna. Egyelőre a szükséges tőkét gyűjtik, de már összeszedtek 10 millió amerikai dollárt különböző magánbefektetőktől. A nagy kérdés, hogy az új vállalkozás ügyfélköre elegendő lesz-e a piacon maradáshoz.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.