BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érdemes lehet még Waberer’st venni

A tavaszi sikertelen részvényértékesítést követően jelentős árfolyamcsökkenés következett be a Waberer’snél.

A tavaszi sikertelen részvényértékesítést követően jelentős árfolyamcsökkenés következett be a Waberer’snél, amelyet egy, a korábban várt profitot lefelé módosító figyelmeztetés is megfejelt a nyár közepén.

A várakozásoknál gyengébb második negyedéves eredmény hatására újabb eladási hullám alakult ki a részvény piacán, ami olyan mélyre küldte az árat, hogy az már szinte a cég eszközeinek likvidációs értékével vetekszik.

Persze ez már meghozta a befektetői étvágyat, és az árfolyam az igen nyomott szintről mintegy 16 százalékot emelkedett. Kérdés, hogy érdemes-e még a részvény vételében gondolkodni. Azon túlmenően, hogy a nagytulajdonos eladási szándéka nyilván valamiféle diszkontot hordoz magában, annyi történt, hogy az amortizáció előtti üzemi eredmény a korábban várt 15 százalékos bővülés helyett idén 5 százalékkal csökkenhet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ez pedig azoknak a piaci feszültségeknek köszönhető, amelyek év eleje óta nyomon kísérik az ágazatot. A piaci szereplők ugyanis bizonyos esetekben egyelőre nem hajlandók megfizetni a magasabb szállítmányozási díjakat, emiatt a járműpark a számszerű növekedés ellenére a korábbinál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb kihasználtsággal üzemel. Ez azonban megváltozhat az elkövetkező hónapokban, amikor a szállítmányozás iránti kereslet átmenetileg akár a háromszorosára is növekedhet.

Vagyis a kapacitáskihasználtság még magasabb árak mellett is megugrik. Ráadásul komoly piaci átrendeződés van, hiszen az Európai Unióban egyre nagyobb a sofőrhiány, miközben a kelet-közép-európai szereplőknek, köztük a Waberer’snek is, jó a sofőrellátottságuk. Vagyis a cég az első három negyedév gyengébb teljesítményét követően a negyedik negyedévben már javuló teljesítményre számíthat. Ha pedig az árazást tekintjük, akkor a részvények különböző mérőszámok szerint 40-50 százalékkal alacsonyabb értékeltségen forognak, mint a szektortársak papírjai.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.