BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a személyi kölcsönök összege

Átléphette az egymillió forintot az igényelt személyi kölcsönök átlagos összege 2018 közepére – derül ki a Világgazdaság körképéből. Az átlagos hitelösszeg és a kereslet emelkedése mellett rövidülnek az átfutási idők a bankoknál.

Jelentősen emelkedett az igényelt hitelösszegek átlaga a személyi kölcsönöknél az elmúlt egy évben, miközben az ügyfélkör is dinamikusan bővül – tájékoztattak a Világgazdaság által megkérdezett pénzügyi szolgáltatók.

Azt tapasztaljuk, hogy élénkülő kereslet mellett folyamatosan emelkedő tendenciát mutat az átlagosan igényelt kölcsön összege: az MKB Banknál a korábbi 800 ezer forint körüli szintről egymillió forint körülire emelkedett az átlagos kölcsönösszeg

– mondták lapunk érdeklődésére a hitelintézetnél. Az átlagos személyi kölcsön összege – közölték az OTP Banknál – 2017 első fél évében meghaladta az egymillió forintot, míg 2018 első hat hónapjában már megközelítette az 1,5 milliót, ami az előző év azonos időszakához képest 33 százalékos növekedés.

Hasonló tendenciáról számoltak be lapunknak a Budapest Banknál is, ahol az elmúlt egy évre vetítve az átlagosan folyósított hitelösszeg 1,6 millió forint volt, miközben az utóbbi két évben több mint 50 százalékkal növekedett az egy ügyfélre jutó átlagosan folyósított hitelösszeg mértéke.

Fotó: VG/Kallus György

A Takarék csoportnál az átlagos kölcsönösszeg 29 százalékos növekedéséről számoltak be az augusztusig tartó egyéves időszakra vonatkozóan, ezzel az átlag szintén eléri az egymillió forintot. A CIB Banknál – emelték ki a pénzintézetnél – az elmúlt év azonos időszakához képest növekedés figyelhető meg a tradicionális fióki csatornán és a mobilapplikáción keresztüli igénylésekben is.

Tendencia, hogy az online igénylések alacsonyabb átlagos hitelösszegűek: ez azt jelenti, hogy az idei fióki folyósítások átlagos hitelösszege meghaladja az 1,7 millió forintot, miközben a mobilapplikáción keresztül folyósított személyi kölcsönöknél 1,3 millió forint az átlag.

Ami a hitelek felhasználási céljait illeti, ott viszonylag egységes képet festettek a megkérdezett szolgáltatók. Az Erste Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek által leggyakrabban megjelölt hitelcél az ingatlanfelújítás, a lakások energetikai korszerűsítése és a gépjárművásárlás. Emellett – tették hozzá – a kedvező kondíciók miatt kisebb részben a meglévő hitelek kiváltására is igénylik az Erste Most személyi kölcsönt. Az alacsonyabb kamatláb mellett a hitelfolyamat egyszerűségével és gyorsaságával a személyi kölcsön a korábbi évekhez képest már versenyképes alternatíva a jelzálogalapú finanszírozáshoz képest is.

Átlagos vagy azt meghaladó jövedelmű ügyfeleknél a gépjárművásárlás, lakásfelújítás, valamint a lakásvásárlás után a berendezésekhez, nagyobb értékű műszaki cikkek vásárlásához szükséges többletforrás előteremtése a cél

– közölték az MKB Banknál –, miközben az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek továbbra is a rendkívüli élethelyzetekre történő azonnali reagálást, például hirtelen jött nagyobb kiadást (elromló kazán) vagy az iskolakezdéssel járó kiadások kezelését jelölték meg célként.

„Az OTP Bank nem vizsgálja, hogy az ügyfelek mire fordítják a felvett kölcsönt, ezért a felhasználásról nincsenek részletes adataink. Az viszont biztosan állítható az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy az iskolakezdési időszakban – augusztus végén, szeptemberben – jelentősen megnő a személyi kölcsön iránti kereslet. Ebben az iskolakezdési kiadások mellett a tanulással összefüggő egyéb költségek, például továbbtanulás, tanfolyam, is szerepet játszanak” – mutattak rá a hitelintézetnél.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.