BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gazdasági folyamatokból meríthet erőt az arany

A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a határidős piacon még nem terjedt el az arany újabb áremelkedésével kapcsolatos várakozás.

Idén április óta – párhuzamosan a dollár erősödésével – az arany árfolyama számottevő csökkenésen ment át. A jegyzés 1350 dollár közeléből fordult „déli” irányba, és csúszott le egy kisebb megálló beiktatásával augusztus közepére 1160 dollár közelébe. Ezt követően az árfolyam oldalazott, egészen a közelmúltig, az 1213-as szint átlépése után ismét az emelkedés jelei látszanak a grafikonon.

Első látásra szembemegy egy újabb emelkedéssel mindaz, ami az amerikai gazdaságban történik.

A Fed legutóbbi, szeptemberi ülésének szerdán nyilvánosságra került jegyzőkönyvében ismét arról volt szó, hogy az Egyesült Államok gazdasága erős növekedési pályán van. A jegyzőkönyv azt is megerősítette, hogy az erőteljes gazdasági növekedés a Fed-alapkamat későbbi fokozatos emelkedését indokolja. Ez nagyrészt kihatott és kihat a piaci folyamatokra. Ezen túlmenően olyan információk is elhangzottak Jerome Powell Fed-elnöktől, amelyek korábban nem.

Fotó: AFP/Frank Rumpenhorst/dpa

Először is, mivel a Fed már jelezte, hogy további kamatemelésekre lesz lehetőség, a monetáris politika leírásakor helyénvalónak ítélték az „alkalmazkodó” szó helyettesítését a „megszorító” kifejezéssel. Másodszor, arról beszéltek a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) tagjai, hogy a kamatlábakat fel kell emelni a várható normalizációs szintjük fölé, szerintük ez körülbelül 3 százalék. Ez a két tényező támogathatja a dollár erősödését, és az elkövetkező hetekben további nyomást gyakorolhat a nemesfémek árazására is. A kamatok egyensúlyi szint fölé emelése azonban veszélyeztetheti a gazdasági növekedést. Ha az infláció újra csökken, vagy legalábbis nem emelkedik, akkor a lépések indokolatlansága is bebizonyosodhat.

A legutóbbi inflációs adat épp ebbe az irányba mutatott, hiszen havi alapon 0,2 százalékról 0,1 százalékra lassult.

Az emelkedő kamatok és az erős dollár dominanciáját fokozatosan kikezdi – talán már ki is kezdte –, hogy az Egyesült Államok adósságmutatói romlanak. Az egyre hatalmasabb deficit – az adócsökkentések és az infrastrukturális beruházások miatt – pozitív hatással van az aranyra. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrejelzése szerint az amerikai kormányzat adócsökkentései az új szövetségi kiadásokkal együtt 2020-ra ezermilliárd dollárra fogják növelni a hiányt. Ez arra késztette az amerikai kincstárt, hogy a kincstárjegy- és a kötvényértékesítéseket az utóbbi időben tapasztalt szintre emelje, amilyet a 2008-as válság utóhatásaként 2009-ben láthattunk utoljára. 2028-ra az Egyesült Államok adóssága eléri a GDP 100 százalékát.

Ennél magasabb szinten az amerikai adósság csak a második világháború után, 1945–1950 között volt. A növekvő hiány finanszírozása során az emelkedő kamatok az állam helyzetét is nehezítik. A gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásokat a kereskedelmi háború élénkülése is rontja. A Goldman Sachs és a Bank of America 12 hónapos távon az arany átlagárát 1325 dollárra várja, többek között az említett folyamatok erősödése miatt.

A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a határidős piacon még nem terjedt el az arany újabb áremelkedésével kapcsolatos várakozás.

A Bloomberg adatai szerint az összesített határidős (futures és opciós) nettó vételi pozíciók egyenlege negatív, mínusz 56 998. Ez az érték nem csak az utóbbi évek minimuma, utoljára 1999-ben találunk alacsonyabbat (mínusz 81 634). Ezután kezdődött a 2011 elejéig tartó emelkedő trend: 220 dollárról 1772 dollárra nőtt az arany árfolyama. A nettó vételi pozíciók száma azonban csak 2012 szeptemberében érte el eddigi csúcsát (300 ezer).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.