BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge negyedévet várnak a bankoktól

A gyenge olasz kötvénypiac, a törökországi válság és a dániai pénzmosási botrány mind rányomja bélyegét a következő napokban kijövő európai banki gyorsjelentésekre.

Az európai bankszektorban is elindul ma a gyorsjelentési szezon, és a szakértők nem túl derűlátók a hitelintézetekkel kapcsolatban. Az első pénzügyi intézmény, amely jelent, a különösen problémás, leépítéseket tervező Deutsche Bank, amely nemrég esett túl vezérigazgató-váltáson. A számai a mai tőzsdenyitás előtt már ott lesznek a befektetők előtt. A brit óriás, a Barclays magyarországi idő szerint ma reggel 8 órakor teszi közzé a friss adatokat, a befektetői prezentációt pedig két és fél órával később kezdi majd a vezérigazgató, Jes Staley.

Míg azonban az amerikai nagybankok kivétel nélkül megugró profitról és többségükben növekvő bevételekről számoltak be, az európai versenytársaktól romló eredményre számítanak az elemzők.

Tavaly a Deutsche Bank 649 millió eurós nettó eredményt ért el a harmadik negyedévben, az elemzők ennek a negyedét várják ma, sőt a kiigazított eredmény is csak körülbelül a fele lehet. A Barclaysnál 2017 harmadik negyedévében 783 millió font volt az adózás utáni profit, az idén a Thomson Reuters konszenzusa szerint 723 millió a várakozás.

A Deutsche Bank kiigazított eredménye legfeljebb a fele lesz a tavalyi profitnak az elemzők szerint
Fotó: Emmanuel DUNAND / AFP

A kereskedelmi banki részlegek sem képesek felvenni a versenyt az amerikai riválisokkal – írja a Bloomberg. Miközben az Egyesült Államok bankjai folyamatosan profitálnak az új adócsomagból és az emelkedő kamatkörnyezetből, addig az európai pénzügyi szektor számos problémával szembesül. A politikusok sok fejfájást okoznak a bankoknak. Nehézséggel járt az idén a törökök hosszas ragaszkodása az alacsony alapkamathoz, ami megrendítette a líra árfolyamát, az olasz kormány költségvetési javaslata pedig az ország kötvénypiacával együtt a bankokat is lejtőre viheti. Ez főleg az UniCredit esetében lehet érdekes, amely – más olasz bankokhoz hasonlóan – nagyon sok hazai állampapírt tart a mérlegében. A bankok részvényesei egyelőre megkönnyebbülhettek, hogy a Moody’s nem minősítette le hétfőn az olasz állampapírokat, így a hitelintézetek minősítése is a korábbi szinten maradhat. Más geopolitikai feszültségek is nehezítik viszont a hitelintézetek helyzetét, a gigantikus méretű dániai pénzmosási botrány pedig már csak hab a tortán.

Persze voltak olyan bankárok, akik a zavaros helyzetet a maguk javára tudták fordítani. A Bloomberg beszámolt arról, hogy a Deutsche Bank kereskedői augusztusban, amikor az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg Törökországot, néhány nap alatt 35 millió dollárt kerestek a volatilis piacon. Ugyanebben az időszakban a Barclays egyik feltörekvő piaci kereskedője viszont elbukott 15 millió fontot. A kereskedési tevékenység bevétele mindenesetre az ingadozó árfolyamok ellenére nem ugrott meg minden banknál. A Bloomberg elemzése szerint az amerikai bankoknál ez a tétel kismértékben, 1,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben tavalyhoz képest. Európában vegyes a kép, a Deutschénél masszív visszaesésre számítanak, de a Credit Suisse és a BNP Paribas is gyengébb számokkal állhat elő, mint tavaly. A Barclaysnál ugyanakkor nem okozna meglepetést egy szerényebb mértékű növekedés, és jól teljesíthet az idén a Société Générale, valamint a UBS is. A kereskedési bevételen belül a fix hozamú eszközök forgalma valószínűleg Európa-szerte csökkent, egyedül a UBS-nél számítanak minimális növekedésre. A részvénypiacon ugyanakkor a befektetési bankok többsége többet kereshetett, mint tavaly, bár a Deutsche Bank és a Credit Suisse esetében a visszaesés sem lepné meg az elemzőket.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.