BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aggódhat a Tesla a kereslet miatt

A növekedés nem áll meg, de az aktuális jelentés által gerjesztett aggodalmaknak érdemes jelentőséget tulajdonítani.

A napokban kapták kézhez a befektetők a Tesla negyedik negyedéves beszámolóját, az árfolyam-reakcióból nem nehéz kitalálni, hogy nem volt elragadtatva az eredménytől a publikum. A részvény csaknem 7 százalékos mínuszban fejezte be a szerdai kereskedést. A befektetőket ezúttal is az értékesítés, és a kereslet alakulása foglalkoztatta leginkább.

Fotó: Andrej Sokolow/dpa/AFP

Az autógyártó összesen 90 700 járművet értékesített a tárgyidőszakban, ami negyedéves alapon 8 százalékos javulást és egyben új rekordot jelent.

A negatív meglepetést a Model 3 számai váltották ki, nem sikerült ugyanis a várakozásoknak megfelelő mennyiséget eljuttatni a vásárlókhoz, pedig már ez a típus számít a Tesla zászlóshajójának. A vállalat azt is bejelentette, hogy minden modellnek 2000 dollárral vágja vissza az árát, amit szintén negatívan értékelt a piac.

A Tesla a hivatalos álláspontja szerint azért mérsékli az árakat, kockára téve az egyébként is törékeny marzsait, hogy kompenzálja a vásárlókat a csökkenő adókedvezmények miatt.

Az elektromos autókra vonatkozó kedvezmény a kétszázezredik eladott jármű után csökkenni kezd, 2019 elejére a 2018 közepén még 7500 dolláros adókedvezmény már csak 3750 dollárt tesz majd ki, ami az év folyamán tovább zsugorodik, és 2020-ra eléri a nullát. Mindezek mellett nincs kizárva, hogy a Tesla aggódik a kereslet fenntarthatósága miatt. Az is elképzelhető, hogy a többi autógyártóhoz hasonlóan a Tesla is tart a globális gazdasági lassulás trendjétől, és próbálja ösztönözni a keresletet, amíg teheti.

Elvonatkoztatva a fenti aggodalmaktól, a Tesla növekedése egyébként továbbra is meggyőző, elég olyan hangzatos statisztikákra gondolni, mint hogy 2018-ban majdnem annyi autót adott el, mint a megelőző években összesen. A vállalat közleménye szerint a Model 3-asok 75 százalékát új megrendelőknek értékesítették. Ez alapján az látszik, hogy a növekedés nem áll meg, de az aktuális jelentés által gerjesztett aggodalmaknak érdemes jelentőséget tulajdonítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.