BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előkészíti az állam a Budapest Bank eladását

Orbán Viktor miniszterelnök megbízta Bártfai-Mager Andrea minisztert a Budapest Bank eladásáról szóló tárgyalások megkezdésére. 

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent „a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő intézkedésről szóló kormányhatározat” szerint

A Kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank irányába tett vállalás teljesítésének előkészítése keretében felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy folytasson tárgyalásokat a potenciális pénzintézetekkel a Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaságban fennálló többségi közvetett állami tulajdonnak a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság által megfizetett vételárat elérő vagy azt meghaladó értéken – az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 35. § (2) bekezdés b) pontjának alkalmazásával – történő megszüntetése érdekében, valamint annak eredményéről tájékoztassa a Kormányt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat megbízza Bártfai-Mager Andrea minisztert a Budapest Bank eladásáról szóló tárgyalások megkezdésére.

Fotó: VG/Kallus György

A Budapest Bankot 2015-ben 700 millió dollárért, vagyis mintegy 196 milliárd forintért vásárolta meg a magyar állam, a kormányhatározat alapján tehát legalább ugyanekkora összeget kellene kérniük a majdani vevőtől.

A Budapest Bank adásvételi szerződését 2015 februárjában írták alá. A kormány által a vásárlásra kijelölt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részvény adásvételi szerződést kötött, amelynek értelmében a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát megvásárolta a General Electric Capital Grouptól.

A kormány az EBRD-vel kötött megállapodás alapján vállalta, hogy a magyar állam három éven belül magánbefektetőknek értékesíti az MKB-t, a Budapest Bankot, és az Erste-részesedését is. A tagnap kiadott kormányhatározat az eladás előkészítését teszi lehetővé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.