BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén kisebb ütemmel, de nőhet a lakossági hitelpiac

A Világgazdaságnak nyilatkozó bankok többsége a tavalyinál lassabb, de mindenképpen két számjegyű bővülésre számít.

Idén is erős évet várnak a lakossági finanszírozásban a pénzügyi szolgáltatók: a Világgazdaságnak nyilatkozó bankok többsége a tavalyinál lassabb, de mindenképpen két számjegyű bővülésre számít.

A hitelezési folyamatok kedvező tendenciái várhatóan jövőre is érvényben maradnak, a makrogazdasági fundamentumok ezt elősegítik. A lakáscélú hitelfolyósítások továbbra is közel két számjegyű ütemben nőnek, ugyanakkor a növekedés lassulására számítunk. A fogyasztási hitelek közül a legfontosabbak a személyi kölcsönök, ezek dinamikája 2019-ben is erős lehet, akár további 25 százalékkal is nőhetnek a folyósítások

– közölték lapunk érdeklődésére az MKB Banknál. „Az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén 20 százalékot meghaladó növekedésre számít 2019-ben, a kihelyezett személyi kölcsönök volumenében pedig további 20-25 százalékos bővülést várunk” – tudatták a hitelintézetnél. A K&H Banknál mind a lakáscélú hitelek, mind a személyi kölcsönök szegmensében két számjegyű növekedést várnak, miután az alacsony munkanélküliség, a növekvő bérek, a magas foglalkoztatottság, az emelkedő ingatlanárak és az egyelőre történelmi szinten alacsony kamatok is a hitelpiac növekedését támogatják.

Fotó: Pixabay

A hitelintézetek várakozásai szerint – hasonlóan 2018-hoz – folytatódhat az éven túli időtartamra fixált kamatok térnyerése is az új kihelyezéseknél. Az MKB Bank várakozásai szerint a lakáshitelek között 10 százalék alatti lehet a változó kamatozás aránya, a személyi kölcsönöknél pedig az új hitelek 70-80 százaléka lehet az éven túli kamatfixálású termék.

A lakáshitelek esetében a CIB Banknál már 2018-ban is többségében legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghiteleket igényeltek az ügyfelek, és ezek aránya jövőre várakozásaink szerint tovább nőhet. A CIB Bankban elérhető személyi kölcsönnél pedig a futamidő végéig fix a kamat

– közölték a pénzintézetnél. Hasonló a helyzet az OTP Banknál is, a most elérhető személyi kölcsön már végig fix kamatozású, és az éven túli kamatperiódusú lakáshitelek aránya a piaci kamatozású konstrukciók között idén már meghaladhatja a 90 százalékot. A lapunknak nyilatkozó bankok szinte egyöntetű véleménye szerint az újonnan folyósított hitelek termékszerkezetében idén sem várható jelentős változás, vagyis változatlanul a lakáscélú hitelek és a személyi kölcsönök húzhatják leginkább a piacot.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.