BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igen jó évet zárt a Google anyavállalata

A vártnál nagyobb bevételből nagyobb nyereséget termelt az Alphabet amerikai technológiai cég, a Google anyavállalata a tavalyi utolsó negyedévben, de kiadásainak, köztük a kutatás-fejlesztési költségeknek a vártnál erősebb emelkedése elbizonytalanította a befektetőket, így csökkenésre váltott az árfolyama.

A New York-i tőzsdén a hétfői zárás után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint az Alphabet bevétele a december 31-én végződött negyedévben éves összevetésben 22 százalékkal, 39,27 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a 38,93 milliárd dolláros elemzői várakozást.

A Google hirdetési bevétele, amely a teljes bevétel oroszlánrészét adja, 19,8 százalékkal 32,63 milliárd dollárra nőtt.

Az Alphabet tőkeberuházásai 64 százalékkal, 7,08 milliárd dollárra nőttek.

Az üzemi nyereség 7 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra emelkedett, de az üzemeltetési haszonkulcs 24 százalékról 21 százalékra csökkent.

A nettó nyereség 8,95 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 3 milliárd dolláros veszteséggel, amely azonban az adótörvények változása miatt egyszeri tételekből fakadt.

Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 12,77 dollárt tett ki a negyedik negyedévben.

Elemzők 7,69 milliárd dolláros profit mellett részvényenként 10,87 dollár nyereséget vártak.

Fotó: AFP/Jaap Arriens/NurPhoto

A tényleges adókulcs a 2017. utolsó negyedévi 138 százalékról 11 százalékra mérséklődött. Az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi 80 110-ről 98 771-re nőtt tavaly december végére.

Az Alphabet egész évi bevétele 136,8 milliárd dollár volt, ami 23,4 százalékos növekedés 2017-hez képest. A nyereség 142,7 százalékkal, 30,7 milliárd dollárra emelkedett.

Bár az Alphabet negyedik negyedéves eredményei jobbak voltak a Wall Street várakozásainál, a befektetőket aggasztja a költségek növekedése. Miközben a Google teljesítménye továbbra is lenyűgöző mértékben nő, kérdéses, hogy az új üzletágakba pumpált tőke hoz-e akkora hasznot, mint a hagyományos tevékenység.

A vállalat sok pénzt költött például önvezető járművek fejlesztésére vagy éppen a felhőszolgáltatásokra, utóbbira azért, hogy fel tudja venni a versenyt a rivális Amazonnal és Microsofttal.

Jelentősen emelte alkalmazottainak létszámát, növelte reklámkiadásait, miközben új irodaházakat vásárolt a Szílicium-völgyben és New Yorkban.

Az Alphabet 1,99 százalékos pluszban, 1132,80 dolláron zárt hétfőn a New York-i tőzsdén, az egy évvel korábbihoz képest 1,88 százalékkal magasabb szinten. A gyorsjelentés közzététele után az elektronikus kereskedésben 3 százalék körüli mínuszra váltott az árfolyam.

A nagy tőkeértékű technológiai vállalatok nevük kezdőbetűje alapján FAANG-csoportként emlegetett ötöséből az Alphabet utolsóként tette közzé gyorsjelentését. Az Apple és a Facebook a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be a múlt héten, a Netflix és az Amazon viszont csalódást okozott a piacoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.