BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokat nyer az OTP a régiós terjeszkedéssel

A befektetők március 1-jén ismerhetik meg az OTP 2018-as eredményeit, a tavalyi korrigált nettó profit 308,8 milliárd forint lehet.

Felülsúlyozási ajánlás mellett megemelte az OTP-részvényekre vonatkozó célárát a J. P. Morgan (JPM). Eddig a 12 hónapos célárfolyam 14 500 forint volt, a tegnaptól érvényes 15 ezer forint egyúttal a legmagasabb OTP-célérték a Reuters adatbázisában. A befektetési szolgáltató idén különösen aktív az OTP-prognózisainak átértékelésében:

január közepén 14 700 forintos célárat határoztak meg, ezt két hét múlva 200 forinttal lejjebb vitték.

A Világgazdaságnak a JPM-nél az utóbbi időben bejelentett akvizíciók pozitív hatásával magyarázták a célár módosítását, amely a jelenlegi árfolyam mellett 30 százalék feletti felértékelődési potenciált takar. A bolgár Expressbank felvásárlásának pénzügyi lezárása januárban megtörtént, és a Société Générale albán, moldovai és szerb leányainak átvétele is befejeződhet még az idén, a JPM szerint ezek hatása 6 százalékkal növelheti az OTP 2019-es, egy részvényre jutó nyereségét (EPS).

A régiós terjeszkedés hatása a jövő évtől még markánsabban jelentkezik:

2020-ban 12 százalékos, 2021-ben 20 százalékos pluszt hozhat a jövedelmezőségben a bankok konszolidációja és a szinergiákból fakadó költségcsökkentés.

Fotó: OTP

A befektetők március 1-jén ismerhetik meg az OTP 2018-as eredményeit, a tavalyi korrigált nettó profit 308,8 milliárd forint lehet a JPM várakozása szerint, idénre 321 milliárd forint a prognózis, 2020-ra pedig már 377 milliárd forint. Várakozásuk a piaci konszenzushoz képest 5 százalékkal magasabb a 2019-es OTP-profit tekintetében, míg a 2020-as eredményvárakozásuk jelentősen, 18 százalékkal múlja felül az elemzői átlagot. Középtávon a JPM elemzője fenntarthatónak tartja az OTP 16–18 százalék közötti sajáttőke-arányos nyereségszintjét.

Meglátása szerint az OTP részvénye olcsó a jelenlegi 9-es előremutató P/E- (részvényár/egy részvényre jutó profit) érték alapján, de a P/TBV- (ár/tárgyi eszközök könyv szerinti értéke) hányados is alulértékeltséget jelez az 1,5-es értékkel. Az akvizíciókkal valószínűleg nem sérül az OTP-menedzsment 12,5 százalékos elsődleges tőkemegfelelési mutatócélja (CET 1), a JPM úgy számol, ez az érték idén 12,9 százalékosra esik vissza, de jövőre már újra magasabban, 14,1 százalék körül alakul.

A bankház a tavalyi OTP-profitból 23 százalékos osztalékrátát vetít előre, az arány az idei és a jövő évi OTP-nyereségből 25 százalékosra emelkedhet. Ha így alakul, a 2018-as profitból 252 forint lehet a részvényenkénti kifizetés, az idei után 290 forint, míg a 2020-as éviből 333 forint.

Új célár a Waberer’s-papírokra

Az eddigi 15,7 euróról 12,9 euróra (4107 forintra) csökkentette a Waberer’s célárát az Erste, az ajánlása azonban változatlanul vétel. A célár csökkentésének fő oka, hogy a várt pozitív fordulat nem történt meg 2018-ban, ezért a modellben száz kamionnal kevesebbel kalkulál az Erste a Waberer’s nemzetközi fuvarozási szegmensében. 2018-ra 3 százalékkal, a következő évekre vonatkozóan pedig 0,5-1 százalékkal csökkentették a kapacitáskihasználtságra vonatkozó várakozásukat. Az idén az eredmény javulására számítanak: az üzemanyagárak több mint egy évvel ezelőtti szintre csökkentek, ami kedvezőbb piaci környezetet teremt, és az új vezérigazgató kinevezése is változásokat hozhat. | VG

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.