BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új rekord jöhet a lakáshiteleknél

Akár az ezermilliárd forintot is elérheti az idén az új lakáshitel-szerződések értéke, amivel bőven sikerülne túlszárnyalni a 2008-as folyósítási rekordot is. A további növekedésben jelentős szerep juthat az állami ösztönzők kiterjesztésének.

Újabb lökést adhat a magyarországi lakáshitelpiacnak a közelmúltban bejelentett családvédelmi akcióterv: az új szerződések összege 10 százaléknál nagyobb mértékben nőhet, és a Világgazdaság számításai szerint elérheti akár az 1000 milliárd forintot is. A lakáshitelek iránti kereslet szempontjából leginkább annak az – igen széles kört érintő – elemnek lehet jelentősége, amely szerint a kamattámogatott hitel felvételének lehetőségét kiterjesztik a használt lakóingatlanok vásárlására is: két gyermeknél 10 millió, három vagy több gyermeknél pedig 15 millió forint lehet a felső határ.

A lakáshitelpiac persze már tavaly is igen erős évet zárt: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint összesen 850,1 milliárd forint értékben kötöttek új szerződést a lakossági és önálló vállalkozó ügyfelek, ami 30,8 százalékos növekedés a megelőző évhez viszonyítva. A tavalyi folyósításokkal majdnem sikerült elérni a 2008-as, 851,2 milliárdos történelmi rekordot is: az utóbbinál viszont figyelembe kell venni, hogy nem szerepelnek benne a közvetlenül a pénzügyi válság előtt folyósított, japánjen-alapú kölcsönök, amelyek néhány tízmilliárd forinttal emelhettek az MNB adataiból kikalkulálható számon.

Fotó: VG / Földi D. Attila

Az idén viszont szinte biztosan megdől az eddigi rekord, hiszen a lapunknak korábban nyilatkozó hitelintézetek mindegyike két számjegyű bővülést vár 2019-re az új kihelyezéseknél. Igaz, abban is nagy az egyetértés a piaci szereplők között, hogy a növekedés üteme már jelentősen elmaradhat a tavalyitól.

Amellett, hogy a lakáshitelek iránti kereslet tovább emelkedhet Magyarországon, várhatóan folytatódik a hosszabb – zömében ötéves vagy azon túli – kamatperiódusú hitelek térnyerése is. A jegybank adatai szerint tavaly drasztikusan, 39,6-ről 15,4 százalékra csökkent a legfeljebb egyéves kamatfixálású hitelek aránya az új folyósításokon belül, miközben az egy és öt év közötti kamatperiódusú változatok tették ki a szerződések 40,9, az öt és tíz év közöttiek pedig a 36,1 százalékát. Az átlagos kamatfixálás hosszának további növekedéséhez hozzájárulhat, hogy a bankok kínálatában mára domináns szerephez jutottak a csak hosszabb kamatperiódus mellett nyújtható, minősített fogyasztóbarát lakáshitelek, másrészt a kiszámíthatóbb feltételű konstrukciók felé terelik az adósokat az új – a korábbinál szigorúbb – adósságfékszabályok is.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.