BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van keresnivalója az OTP-nek Moldovában

A moldovai hitelintézeti rendszer az országot megrázó hatalmas bankbotrány után a stabilizáció útjára lépett. Ezt és a kitűnő piaci lehetőségeket értékelte az OTP akkor, amikor döntött a Mobiasbanca múlt héten hivatalossá vált felvásárlásáról.

Moldova, Szerbia, Albánia: visszafelé haladva az időben, ezekben az országokban vett legutóbb bankot az OTP a térség számos országából visszavonuló Société Générale-tól. Az eladósorba került SocGen-bankok közül 2016-ban a horvát Splitska Banka lett az OTP-é, majd tavaly áprilisban híre kelt, hogy a következő kiszemelt, a végül meg is vásárolt bolgár Expressbank is eladó, de csak csomagban. Az akkori pletykák arról szóltak, hogy a vevőnek vinnie kell a franciák macedón, montenegrói, albán, szerb és moldovai leányait is.

Az utóbbi három SocGen-érde­keltséget már meg is szerezte az OTP, a moldovai Mobiasbanca bekebelezéséről épp a múlt szerdán adtak hírt. A vételár ismeretlen, az Erste elemzője 100 millió euróra becsülte, a Reuters az eladó féltől próbált – sikertelenül – informálódni, a franciák csak a tranzakció 28 millió eurós negatív hatását közölték a hírügynökséggel. Az adásvétel lezárásához még szükséges a Moldovai Nemzeti Bank (BNM) és a helyi pénzpiaci felügyelet jóváhagyása is. A Concorde elemzése szerint az OTP-hez kerülő SocGen bankok közül a moldovai bankszerzés némileg kilóg a magyar hitelintézet régiós terjeszkedési stratégiájából,

mivel a hazai pénzintézetnek nem volt érdekeltsége a 3,5 milliós országban. Hozzátették azonban, hogy a Mobiasbanka becsatolása a bankcsoportba vélhetően mégis zökkenőmentes lesz. A közeli romániai OTP-érdekeltség pedig a szinergiák kihasználására is lehetőséget kínál.

A Mobiasbanca 2017-es nettó nyeresége 13 millió euró volt, ez a saját tőkére vetítve (ROE) akkor 19 százalékos szintnek felelt meg, azaz a legmagasabb volt az országban.

Tavaly decemberben a bank eszközállománya 565,6 millió euró volt, ezzel a harmadik számú piaci szereplőnek számít.

Az OTP egy olyan időszakban lép a moldovai piacra, amikor a szektor stabilizálódik és visszatér a növekedési pályára az elhíresült bankbotrány után.

A legnagyobb három moldovai bank néhány nap alatt 1 milliárd dollár (a GDP 15 százaléka) értékben bocsátott ki hiteleket, pár nappal a 2014-es parlamenti választás előtt.

A pénznek nyoma veszett, a hiteleket pedig úgy nyújtották, hogy tudták, azokat sosem fogják viszontlátni. Az érintett bankokat (Unibank, Banca Sociala és Banca de Economii) felszámolták, de még előtte 870 millió dolláros IMF-mentőcsomagot kaptak a betétesek kifizetésére. A piacon tizenegy bank maradt, amelyekből három – Victoriabank, MAIB, Moldindconbank – élére ideiglenesen felügyeleti biztos került.

Politikai és gazdasági válság sújtotta az országot, de 2015-ben sikerült a szektort megreformálni és a bizalmat valamelyest helyreállítani. Utóbbi ékes bizonyítéka, hogy tavaly januárban az ország harmadik számú hitelezőjében, a Victoriabankban 39,2 százalékos tulajdonrészt vett a második legnagyobb román pénzintézet, a Banca Transilvania.

Később a tulajdonrészt 44,6 százalékra növelték. Ez a lépés a tulajdonosváltások sorát vetítette előre, tavaly októberben az EBRD-hez került az Agroindbank 41 százaléka, idén január 22-én hagyta jóvá a BNM, hogy a Moldindconbank 64 százaléka a bolgár Doverie United Holdingé legyen, majd február elején érkezett a bejelentés az OTP-től és a SocGentől az újabb moldovai banki tranzakcióról.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.