BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszűkült az OTP mozgástere Szlovákiában

Korlátozottnak tűnnek az OTP növekedési esélyei a szlovák bankpiacon. A hazai pénzintézeti csoport legkorábban megszerzett külföldi érdekeltsége valószínűleg az idén sem lép előre az eredményességben.

Az OTP Banka Slovensko (OBS) nullához közeli eredményt „szállított” az anyacégének tavaly, és egyelőre nem látjuk, mi hozhatna jelentősebb előrelépést a szlovák leány eredményességében – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Wolf Martin, a KBC Equitas elemzője.

Erős a piaci verseny, be kell látni, hogy az OTP-leány nem sok vizet zavar északi szomszédunk bankpiacán, várakozásunk szerint az idén is a tavalyihoz hasonlóan alakulhat az OBS nyeresége – tette hozzá. Ugyanakkor nem számítunk arra, hogy az OTP feladni készülne a szlovákiai piaci pozícióit, és aligha érkezik vonzó ajánlat az OBS-re, amely miatt megfontolná az esetleges kivonulást a magyar hitelintézet – mondta a KBC elemzője.

Fotó: AFP

Szerinte az OTP szempontjából inkább költségoldalról lenne érdemes a kérdést megközelíteni, ott most nagyobb a mozgástere, mint a bevételek növekedése terén. Mint ismert, az OTP piacai közül Szlovákiában a legalacsonyabb a nettó kamatmarzs (2,47 százalék), és mivel északi szomszédunknál az eurózónára jellemző módon alacsonyak a jelzáloghitel-kamatok, minimális az esély arra, hogy a betéti és a hitelkamatok különbözete érdemben emelkedik.

Szlovákiában a várakozások szerint az idén 3,9 százalékos lesz a GDP-növekedés. A hitelezés volumene 2018-ban 7 százalékkal emelkedett, a nem fizető hitelek aránya pedig mindössze 3,6 százalékos.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.