BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedvezők a hazai blue chipek kilátásai

Jól teljesítenek idén a hazai blue chipek, de áprilisban nagyon alacsony forgalom párosult az emelkedéssel. A további erősödéshez szükség lenne a visszatérő külföldi intézmények aktivitására.

Ellentmondásos negyedéven van túl a BUX: a január–márciusi teljesítménye alapján csak a 49. a világranglistán, ennek ellenére a történelmi rekordszintre emelkedő indexek szűk körébe tartozik. A Raiffeisen tegnap publikált negyedéves elemzése mindezt azzal magyarázza, hogy – a nemzetközi piacok súlyos esésével ellentétben – a hazai index emelkedett 2018 utolsó negyedévében. Féléves összehasonlításban látványosabb a BUX teljesítménye:

a világ második legjobb eredményét érte el 13 százalékos emelkedéssel, a brazil Bovespa 21,4 százalékos erősödése mögött.

A technikai elemzésekre támaszkodva a bank szakértői a 44 000 pont átlépését vetítik előre, távlati célként pedig a 46 000 pont megkörnyékezését várják a BUX-tól. A hazai blue chipek áprilisi emelkedése ugyanakkor nagyon alacsony forgalom mellett zajlott, ami a külföldi intézményi befektetők távolmaradására utal. Visszatérésükkel viszont újabb lendületet kaphatnak a vezető magyar papírok.

Fotó: Vémi Zoltán

Lát fantáziát a Richterben Blahó Levente, a Raiffeisen szenior elemzője, aki kiemelte: a Vraylar májusban új indikációra kaphat jóváhagyást, ráadásul a feltételezett új piacon kevés a konkurens termék. A Richter a royaltyn keresztül 90 millió dollárhoz jutott 2018-ban, ami az új indikációval 2021-re 185 millió dollárra nőhet,

a Vraylar árbevétele pedig az 1 milliárd dollárt is elérheti.

A Raiffeisen úgy véli, hogy a piac még nem árazta be a májusi döntés várható hatását, amely után új éves árfolyamcsúcsra emelkedhet a Richter. Nem tartja valószínűnek az elemző, hogy az Esmya is bekerül az amerikai gyógyszerpiacra, kedvező viszont, hogy a kulcstermék „elgáncsolása” ellenére a Richter tavaly képes volt az éves árbevételét növelni.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.