BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fordulat: jelentős összeg távozott az ingatlanalapokból

Júniusban 2,2 százalékkal, azaz 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte kedden a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A megtakarítók az elmúlt hónapban 179 milliárd forintot vontak ki a befektetési alapokból, a vagyon azért csökkent „csupán” 137 milliárd forinttal, mert 42 milliárd forint hozam keletkezett ezeken a befektetéseken. Így a hónap végén a BAMOSZ-tagok összesen 6213 milliárd forintról gondoskodtak a május végi 6350,5 milliárd forint után. A június végi adat egyébként éves mélypont.

Hosszú trend tört meg

Az ingatlanalapokból az elmúlt hónapban 48 milliárd forintnyi tőke távozott. Ezzel hosszú trend tört meg, hiszen 22 hónapja történt utoljára tőkekivonás a kategóriából. Érdekesség, hogy a visszaváltások nem érintették az eurós és a dolláros ingatlanalapokat, a vagyonváltozás összességében mínusz 2,9 százalék lett. Természetesen továbbra is az ingatlanalapokban koncentrálódik a befektetési alapoknál lévő vagyon legnagyobb hányada (1619 milliárd forinttal), a június végi adatok szerint 26 százalékot képviselt a szegmens.

Folytatódott a vagyonkiáramlás a pénzpiaci alapokból, a tavalyi évet még 606 milliárd forintos állománnyal záró szegmensből júniusban újabb ötmilliárd forintot vettek ki a befektetők, így a kezelt mennyiség 74,1 milliárd forintra olvadt. A kötvényalapokból 71 milliárdnyi tőkét vontak ki a múlt hónapban a befektetők: a rövid futamidejű hazai kötvényalapokból csaknem 65 milliárd forint távozott, de a hosszú futamidejű és a szabad futamidejű kötvényalapoknál is a visszaváltások domináltak.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatják

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.