BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladóvá válhat a Waberer’s biztosítója

Pozitívan értékelték az elemzők, hogy a fuvarszervező eladhatja a Wáberer Hungária Biztosítót, bár egyelőre nincs szó konkrét döntésről, csupán az üzletág stratégiai felülvizsgálatáról.

A szokottnál nagyobb, 40 millió forintos forgalom mellett raliztak pénteken a Waberer’s részvényei, a fuvarszervező papírjai 7 százalékos pluszban is forogtak, a nap végére azonban mérséklődött a lelkesedés, és zárásra 1,2 százalékkal emelkedett a kurzus. Az aktív kereskedés mögött a cég bejelentése állt a Wáberer Hungária Biztosítóban (WHB) lévő részesedésének a stratégiai felülvizsgálatáról. Teremi Márton befektetési kapcsolattartó a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy a WHB csak lazán kapcsolódik a társaság fuvarozási-logisztikai irányvonalához, tehát a stratégiai felülvizsgálat lefolytatása nem meglepetés. További részleteket azonban nem közölt a lehetséges értékesítésről.

Fotó: Getty Images

A WHB nem élet ági biztosítási szolgáltatásokat kínál a Waberer’s és külső ügyfelek számára. A biztosító bevételeinek 22 százaléka származik a Waberer’stől, a fennálló 78 százalék más felektől érkezik.

Láthatóan vannak még rejtett tartalékok a Waberer’sben, pozitív a hír, észszerű lépés lenne a WHB teljes vagy részleges értékesítése

– mondta a Világgazdaságnak Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője. A WHB – a Waberer’s-kamionokra kötött biztosításokkal együtt – évente 8 millió euró nyereséget termel, a szektorra jellemző 10-es P/E alapján 80 millió euró lehet a társaság jelenlegi piaci értéke. Miró József szerint ez az ár a leendő tárgyalásokon kiindulási alap lehet, ha viszont a Waberer’s csak részlegesen válna meg a WHB-tól, akkor 50-55 millió euró lehet a majdani tranzakció értéke. A 80 millió eurós kapitalizáció részvényenként 1475 forintra értékeli a WHB-t, ez pedig magasabb, mint a Waberer’s-részvények mostani árfolyama.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.