BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többen faktorálnák követeléseiket

Még a hiánytermékek gyártói is ráébredtek, hogy érdemes átmeneti finanszírozással lehetőséget biztosítani a vevőiknek a járványhelyzet áthidalására.

A faktoring nem szerepel a napokban bejelentett moratóriumban érintett területek között, mivel az nem hitel- vagy kölcsönügylet. Ráadásul a termék logikája is kizárja ezt a lehetőséget, hiszen a faktorok megtérülése nem az ügyfél törlesztésével, hanem a vevők fizetésén keresztül történik.

A teljesített számlák kifizetésére a moratórium értelemszerűen nem terjed ki

– nyilatkozta Csáki Ferenc, a Magyar Fakto­ring Szövetség elnöke, aki egyben az OTP faktoringüzletágának vezetője is. Véleménye szerint a moratórium alóli mentesség jó hír a vállalkozásoknak, mivel így a faktoringszolgáltatók a nehéz időkben is folytathatják tevékenységüket. Aligha meglepő, hogy ugrásszerűen emelkedik a kereslet a kereskedelmi faktoringra: Rátkai Tamás, a BÁV Faktor alapító-vezérigazgatója szerint a múlt héten három nap alatt 40 százalékkal nőtt a megkeresések száma.

Fotó: Shutterstock

A faktoring révén a cégek kiállított számlái azonnal teljesülnek, nem kell arra várniuk, hogy a számla ellenértéke megérkezzen. Erre a járványhelyzetben majdnem minden cégnek szüksége van. Csáki Ferenc szerint a hiánytermékeket, szolgáltatásokat előállítóknál most a korábbiaknál is nagyobb a pénzigény, hiszen kapacitásaikat hirtelen kellene növelniük.

Bár erre az azonnali vagy előre fizetés előírása is válasz lehet, ám a szállítónak azt is mérlegelnie kell, hogy a termékére igényt tartó partner a rendkívüli körülmények között nem biztos, hogy olyan helyzetben van, hogy egy ilyen konstrukcióba belemenjen. Az egészségügyi válság miatt az üzleteiket, termelőegységeiket bezárni vagy korlátozni kénytelen vevők sem képesek kifizetni az esedékessé váló számlákat. A faktorok egyedi módon kezelik az ilyen helyzetbe került ügyfeleiket.

A cél, hogy a válságot mindenki a legkevesebb veszteséggel ússza meg

– húzta alá a faktoringszövetség elnöke.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.