Pénz- és tőkepiac

Év végére elfogyhat a piacok lendülete

A sokasodó kockázatok miatt a nyugati és a régiós indexek is oldalazhatnak a következő hónapokban.

A harmadik negyedévi erős gazdasági és tőkepiaci helyreállás után az év hátralevő részében a gazdasági fellendülést övező aggodalmak határozhatják meg a piacok mozgását, ezért a tőzsdéken és a biztonságos eszközök árfolyamában is csupán oldalazást vár az Erste. Az osztrák pénzintézet a negyedik negyedéves globális stratégiájában azzal érvel, hogy a járványhelyzet súlyosbodása mellett az amerikai elnökválasztás és a Brexit politikai kockázatai is a piaci bizonytalanságot erősítik. Mindezek mellett rövid távon a technológiai részvények korrekciója – amely szerintük még nem ért véget – is magasabb volatilitást hozhat a tőkepiacokra.

Fotó: Bryan R. Smith/AFP

Európában és az Egyesült Államokban is szerény, legfeljebb 5 százalékos emelkedésre van kilátás a részvénypiacon, euróban számolva ugyanilyen mérsékelt növekedésre számíthatnak a kelet-közép-európai tőzsdék is az év végéig. A túlzottan optimista árazások régiónkban is aggodalomra adhatnak okot, különösen a térségre jellemző alacsonyabb piaci likviditás miatt. A vállalati eredményvárakozások ugyan valamivel még nagyobb mértékben javultak térségünkben, mint más feltörekvő piacokon, a lendület itt is fogyni látszik, a továbbiakban ezért némileg gyengülhetnek a céges eredményekre vonatkozó jóslatok.

A hitelintézet makrogazdasági elemzői egyébként a régiós országok közül egyedül a magyar gazdaság idei kilátásait rontották, szerintük az eddigi 4,6 százalékkal szemben 5,8 százalékkal zsugorodhat a hazai A pesszimistább felülvizsgálatot a vártnál gyengébb második negyedéves GDP-adat indokolja, amihez az Erste szerint a környező országokhoz képest lassúbb kormányzati válaszlépések is hozzájárulhattak.

A forint kurzusában viszont enyhe javulás várható, az euróval szemben a 360 feletti szintről egészen a 355-ös szintre erősödhet a hátralevő három hónapban a magyar fizetőeszköz, amely a jövő év nagy részét is hasonló magasságban töltheti.

A körültekintő részvénykiválasztásnak most különösen nagy szerepe lehet – hangsúlyozzák az Erste stratégái, akik a legtöbb szektornál stagnálást vagy maximum 5 százalékos felértékelődési lehetőséget látnak. Az energiaszektor, a nyersanyagtermelés és a közműágazat mellett ugyanakkor a telekommunikációs szektor is alulteljesítő lehet, és stagnálástól 5 százalékig terjedő gyengülésre számíthat. A fokozódó aggodalmak az arany malmára hajthatják a vizet, a menekülőeszköznek is tekintett nemesfém kurzusa még az idén visszamehet 2000 dollár fölé, a következő egy évben pedig egészen 2060 dollárig erősödhet a jegyzése.

STRATÉGIA negyedik negyedév Erste részvénypiac
Kapcsolódó cikkek