BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forrásbevonás futószalagon

Újabb tőzsdei kibocsátók készülnek forrásbevonásra a Növekedési kötvényprogram révén. A jegybank 750 milliárd forintra duzzasztott kezdeményezése révén eddig 33 cég bő 630 milliárd forintnyi kötvényt adott el, aminek több mint felét az MNB vásárolta meg.

Évi 3,25 százalékos fix kamatozás mellett 20 milliárd forint értékben tízéves futamidőre bocsátana ki kötvényeket a Forrás Nyrt. a jegybank Növekedési kötvényprogramja (NKP) keretében – derül ki a vagyonkezelő társaság információs dokumentumából. A kötvényaukcióra szeptember 29-én délelőtt kerül sor, a minősített befektetők egyenként 50 millió forint névértékű kötvényekre licitálhatnak, amelyekből legalább 300 és legfeljebb 440 darabot dobna piacra a tőzsdei cég. A friss forrásból 2,5 milliárd forintot bankhiteleinek kiváltására fordítana a vállalat, a pénz nagyobb részéből cégvásárlásokat tervez.

Olyan közepes méretű gépalkatrészgyártó cégeket illesztene a portfóliójába, amelyek multik beszállítóiként exportlehetőséghez juttatnák a társaságot.

Az év végéig egy 3,5, valamint egy 1,9 milliárd forintos árbevételű cég megszerzését is beütemezte a Forrás Nyrt., ezeket jövőre újabb felvásárlások és fenntartható zöldberuházások követhetik a gépipar területén.

Kihasítana magának egy szeletet a jegybank kötvénytortájából a pesti tőzsde Xtend piacán jegyzett DM-Ker is. Az építőipari és mezőgazdasági gépeket gyártó cég a rendkívüli közgyűlésén legfeljebb 4,5 milliárd forint értékű kötvénykibocsátás előkészítéséről döntött. Emellett nyilvános részvénykibocsátást is terveznek, tőkeemelés keretében 7,14–13,17 millió darab új törzsrészvény forgalomba hozatalával. A kibocsátási értéket a 38–42 forintos sávban határozta meg a vállalat, amivel 270-550 millió forint forrást tervez bevonni kisbefektetők részvételével.

Fotó: Kallus GyörgyF

Az NKP-s kötvénykibocsátással a Forrás és a DM-Ker ahhoz a 33 céghez csatlakozhat, amelyek az elmúlt bő egy évben együtt több mint 630 milliárd forint forráshoz jutottak. Az aukciókat egy hónapos csúszással lekövető statisztika szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) augusztus derekáig összesen 311 milliárd forintért vásárolt 27 kibocsátó jó minősítésű kötvényeiből. Az eredetileg 300 milliárd forintos kerettel elindított program rendelkezésre álló forrásai ezzel alig egy év alatt ki is merültek volna. Ebben ráadásul még nincs benne a Duna House augusztus végi aukciójának, valamint a szeptemberben eddig levezényelt hat aukció eredménye sem, pedig csak ezeken bő 115 milliárd forintnyi forrást vontak be a hazai vállalatok.

A kibocsátást tervező cégeknek mégsem kell a pénzcsap elzárásától tartaniuk: az MNB ugyanis az év elején 450 milliárd forintra, majd a járványhelyzet negatív hatásainak mérséklésére a héten 750 milliárd forintra duzzasztotta a kötvényvásárlásokra szánt keretet, így bőségesen lesz pénz a kasszában.

A Mol, a Cordia és a Baromfi-Coop már a második körös kibocsátáson is túl van,

de újabb aukciót tervez az Alteo, a Pannonia Bio, a Wingholding és a Market Építő Zrt. is. A programban való részvételhez szükséges kötvényminősítést eddig mintegy félszáz társaság szerezte meg, a tőzsdei cégek közül a Magyar Telekom és a Gloster is jelezte, hogy élne az NKP nyújtotta lehetőséggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.