BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Érkezőben Biden, mozgolódik a piac

A következő négy évben a demokraták szabhatják meg a fő csapásirányt.

A múlt hét vége felé Donald Trump még nem igazán hajlott arra, hogy átadja a hatalmat, helyette embereket mentett fel, és a Twitteren szorgosan gyűjtögette a „bizonyítékokat” arra, miért ő marad az Egyesült Államok elnöke. De a szavazatok összeszámolása, illetve az elektorok száma alapján elkerülhetetlen, hogy a következő négy évre a demokraták jelöltje kerüljön hatalomra.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csakis az ő akaratuk fog érvényesülni, hiszen a kongresszus megosztott lesz, de a fő csapásirányt mégiscsak ők szabhatják meg. Nézzük, ez mivel kecsegtet a tőzsdéken.

Demokrata párti kormányzatról mindenkinek az adóemelés jut eszébe.

Ez az Amerika területén értékesítő vállalatokat érintheti jobban. Ilyenek lehetnek a belföldi útvonalakon repülő légitársaságok (Delta Air Lines, Southwest Airlines), illetve a kiskereskedők (Walmart, Target). A globális piacon jelen levő cégek optimalizálhatják az adófizetést az egyes országok között.

Az infrastruktúra-fejlesztést általában a republikánusokra tartják jellemzőnek, de ez nem feltétlenül van így. Az USA infrastruktúrájára – amelynek egy része nagyon rossz állapotban van – minden évben jelentős összegeket kell költeni. Ez az építőipari cégek, építőipari termékek előállítói és kereskedői számára kedvező (Caterpillar, Jacobs Engineering, Martin Marietta Materials, Vulcan Materials). A demokraták a zöldenergia ügyét is a szívükön viselik. A megújuló alapú energiát termelő és ilyen projekteket kivitelező cégeknek ez többletmegrendeléseket hozhat: a SolarEdge Technologies vagy az Enphase Ener­gy például magán- és ipari célra is kínál napelemeszközöket, szolgáltatásokat, a NextEra Energy, az Xcel Energy és a Brookfield Renewable Partners pedig a hagyományos energiatermelést egészíti ki egyre nagyobb arányban megújuló forrásokkal.

A piaci szereplők az USA–Kína-vámháború enyhülését várják, ez pedig a technológiai cégek – pél­dául a Seagate, a Western Digital, a Skyworks Solution, a Xilinx – malmára hajthatja a vizet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.