BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Index csúcsok takarják a szektorális különbségeket

Tévedés azt gondolni, hogy a csúcsra futó tőzsde indexeknél már nincs meredekebb pálya. Még izgalmasabb a szektorális kereskedés.

 

Az évtizedes bikapiacot lezáró márciusi árfolyam zuhanások, majd az áprilistól meredeken felívelő részvénypiacok index teljesítményei alapján kimondottan erős évet zárhatnak az amerikai tőzsdék. Ám a történelmi csúcsokat meghódító indexek nem csak lenyűgözőek, de egyúttal a piacokra való kilátást is zavarják. Kevés figyelmet kap, hogy az egyes szektorok közti különbségek soha nem látott mértékben nőttek az idén.

Az S&P 500 index 14 százalékos teljesítménye historikusan erősnek számít, de az indexen belüli szektorteljesítmények szórása is jelentős

– hangsúlyozta Nagy-György János, a KBC elemzője.

Fotó: Christopher Pike/Bloomberg/Getty Images

Mint mondta, az indexkosárban négy szektor számít idén felülteljesítőnek. A technológia 36 százalékos növekedéssel nagyon kiemelkedik, de kétszámjegyű növekedést ért el a ciklikus fogyasztási javak szektor, a kommunikáció és a nyersanyag szektor is. Bár az utóbbit főként az aranybányák teljesítménye hajtotta. És szintén négy szektor teljesítménye volt negatív: a közmű, az ingatlan és a pénzügyi szektor egyszámjegyű százalékos visszaeséssel, míg az energia szektor 34 százalékos mínusszal.

A szektor jellegű befektetések hozama idén jellemzően jelentősen eltért az egész piacot lefedő befektetések hozamától. A különböző szektorokat követő, kisbefektetők számára is könnyen elérhető ETF (tőzsdén kereskedett alapok) termékekkel, így idén nagyon meg lehetett verni a piacot, meg persze, csúnyán le is lehetett maradni.

Nem csak a szektorok üzleti és árfolyamban mért teljesítménye, hanem az árazása is jelentős különbségeket mutat.

Bár historikusan most szinte minden szektor viszonylag drágának számít. Kiemelkedik az ingatlanszektor a közel 50-es 12 havi P/E (árfolyam/nyereség) rátájával. Érdekes, hogy még a súlyos árfolyam zuhanásokat elszenvedő energia szektor is magas értékeltségűnek számít a 42-es értékkel, 12 havi előretekintő P/E alapon. Az IT-szektor az utóbbi évekkel összehasonlítva szintén drágának tűnik, de a mostani 27-es értékeltség még közel sincs a Dotcom-lufi idején látottakhoz képest.

Különösen érdekes az elemző szerint az egészségipar helyzete, amely a kiemelkedő bevétel- és profitsori eredménye, s a vakcinagyártók körüli felhajtás ellenére is a korábbi években megszokott értékeltségen maradt, így historikusan és a többi szektorral összehasonlítva sem tűnik drágának 17-es előremutató P/E értékkel.

Igaz, a szektoralapú stratégia sokszor kockázatosabb, mint az indexalapú kereskedés

– figyelmeztet Nagy-György János (KBC). Sokan az aktuális „forró” szektorba szeretnek befektetni. Ilyen volt a kilencvenes évek végén a technológia, vagy az ezredforduló után az aranybányák. Ám e módszer hátulütője, hogy ezek a szektorok a hatalmas emelkedés után sokszor nagyon gyorsan kipukkadnak.

Manapság is vannak forró szektorok. Ide lehet sorolni az elektromos járművek fejlesztésével foglalkozó cégek csoportját vagy a zöldenergia szektort. Például a Biden kampány miatt egész évben forró piacnak számító zöldenergia iparágat globálisan leképező iShares Global Clean Energy UCITS ETF árfolyama március óta emelkedő trendben mozgott, s Biden győzelmét követően még meredekebben emelkedő trendvonalra váltott. Remélve a növekvő tengerentúli és európai zöld beruházásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.