BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtört a novemberben elindult emelkedő trend

A BUX index jegyzése megtörte a legutóbbi emelkedés trendjét, és 43 030 pont közelében igyekszik támaszt építeni.

Az amerikai Standard & Poor’s 500 index az elmúlt héten egyértelműen megtörte a november vége óta tartó, már többször megsértett emelkedő trend második, alacsonyabb meredekségű szakaszát. A jegyzés már meg is érintette a legközelebbi támaszt, 3700 pont közelében, a csökkenés várhatóan folytatódni fog.

Az emelkedés hulláma még tavaly október végén indult, 3233 pont közeléből. Ha innen nézzük a Fibonacci-féle korrekciós szinteket, akkor az első (38,2 százalék) 3626 pont közelébe esik. Ugyancsak az apadás folytatódására utal az 50 pont alatti értéket mutató és csökkenő RSI is. Érdemes azt is látni, hogy a heti bázisú grafikonon a kurzus egy „emelkedő ék” alakzat területén mozog. A jegyzés ilyen esetben leggyakrabban lefelé hagyja el az alakzat területét. A további támaszszintek viszonylag sűrűn helyezkednek el a napos bázisú grafikonon, sorrendben: 3685, 3644, 3620 pont közelében. Ha a jelenlegi helyzetéből a jegyzés mégis felfelé indulna el, az első erősebb akadály a legutóbbi csúcs (3870 pont) közelében várná.

A német DAX30 már megtörte az emelkedő trendet, és az oldalazó mozgásból is lefelé lépett ki, és ezt követően elérte a következő támasz szintjét is.

A grafikonon erősebb támasz következhet 13 165 pont közelében, kevéssel ez alatt húzódik az első nevezetes Fibonacci-féle korrekciós szint (38,2 százalékon: 13 060 pontnál). Érdemes még megemlíteni, hogy egy, az emelkedés során nyitva marad „rés” várja a csökkenő kurzust 12 626–12 594 pont között. Az RSI értéke ebben az esetben is csökkenő és 50 pont alatti. Ha a jegyzés mégis felfelé indulna meg, az első ellenállás 13 681 pont közelében várná.

A BUX index helyzete egy árnyalattal kedvezőbb. A jegyzés itt is megtörte a legutóbbi emelkedés trendjét, és 43 030 pont közelében igyekszik támaszt építeni. Az RSI is még 50 pont felett tartózkodik, azonban a Fibonacci-szintek alapján további csökkenés valószínűsíthető. A legközelebbi nevezetes szint – a 38,2 százalékos – 40 484 pont közelében helyezkedik el.

Fotó: Shutterstock

Ha a jelenlegi támaszról mégis meg tudna indulni egy emelkedés, az első akadály a legutóbbi csúcs szintje lehetne 45 179 pontnál.

A Mol árfolyama megtörte a legutóbbi emelkedés trendjét, és a legközelebbi támasz szintje alá esett a közelmúltban. A jegyzés, tekintettel az RSI értékére és helyzetére, tovább csökkenhet, és betöltheti a 2156–2148 forint közötti rést is, amelynek az alsó széle támasz lehet. Ezt követi az első lényegesebb Fibonacci-szint 2108 forintnál, majd az első erősebb támasz 2060 forint közelében áll. Ha a kurzus a jelenlegi helyzetéből mégis felfelé indulna, először a 2254 forint közelében lévő ellenállás állna útjában, majd a 2360-as szint, végül a legutóbbi csúcs következne.

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése a közelmúltban megtörte a november vége óta tartó emelkedő trendet. A grafikon alapján várhatóan egy „fej és vállak” alakzat jöhet létre. Az alakzat nyakvonala 13 100 forintnál húzódik, annak a támasznak a közelében, amely az utóbbi hetekben két alkalommal állította meg az esést.

Az alakzat alapján a számított célárfolyam 11 600 forint.

A folyamat során betöltődne az emelkedés alatt hagyott „rés” is 12 410–12 300 forint között. Ha a jegyzés mégis felfelé folytatná útját, akkor a 14 460–14 490 közötti sáv lenne a legközelebbi akadály.

A Richter Gedeon-részvények kurzusának további emelkedése limitált lehet az RSI indikátor legmagasabbhoz közeli értékei alapján. Arra számítunk, hogy a jegyzés a 8100 forint közelében húzódó támasz felett oldalazhat. Ha mégis letöri a támaszt, az esést a 7910-es szint közelében húzódó akadály fékezheti le. Ennek az értéknek az elérése az emelkedő trend megtörését is jelentené. Az ezt követő támasz 7680 forint közelében lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.