BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felemás teljesítményt mutat a Richter

Vártnál jobb bevételt és üzemi eredményt jelentettek, de a bruttó profit és az adózott eredmény elmaradt a várakozástól.

Vártnál jobb bevételt és üzemi eredményt jelentett a Richter péntek hajnalban, de a bruttó profit és az adózott eredmény elmaradt a várakozástól – mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

A negyedik negyedév során elkönyvelt bevételek 150,4 milliárd forintot értek el, ami 8,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és az elemzők által várt 147,6 milliárd forintnál is több lett.

Az Egyesült Államok a Richter legnagyobb forgalmú piacává vált, a Vraylar értékesítések tovább gyarapodtak a negyedik negyedévben, mellyel éves alapon 32,9 százalékkal, negyedéves bázison 11,9 százalékkal nőttek – emelte ki Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: a Richter nőgyógyászattal kapcsolatos bevétele 2020 egésze folyamán 7,6 százalékkal emelkedett, melyet elsősorban az orális fogamzásgátló készítmények húztak, ezzel szemben a Bemfola értékesítések 3,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi értékhez képest.

Fotó: MW / Faludi Imre

Mint mondta, az Oroszországból származó árbevétel 1,2 százalékkal esett vissza 2020 folyamán, mely a rubel forinttal szembeni 5,3 százalékos gyengülésének volt köszönhető. A nagy- és kiskereskedelmi szegmens árbevétele 9,6 százalékkal növekedett 2020-ban éves alapon.

A bruttó fedezeti marzs a negyedik negyedévben 54,7 százalékra javult a gyengülő forint, a magas fedezetű orális fogamzásgátlók forgalmának növekedése és a gyógyszergyártási tevékenység nagyobb súlya következményeként, míg egy évvel korábban 53,7 százalékos volt.

Az értékesítési és marketing költségek jelentősen csökkentek a bázis negyedévhez képest a világjárvány miatt kényszerűen lecsökkent promóciós kiadások miatt. Az üzemi eredmény 32,8 milliárd forintot tett ki, mellyel közel 15 százalékkal múlta felül a konszenzust, és jelentősen meghaladta az egy évvel korábbi negatív értéket is.

A pénzügyi tevékenység eredménye -5,7 milliárd forint lett, mely 7,8 százalékkal magasabb veszteség az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. Az adózott eredmény 21,6 milliárd forintot tett ki, ami 11,1 százalékkal marad el az elemzők várakozásától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.