BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infúzióra szorul a Fresenius is

A vesebetegek kezelésében világelső német Fresenius-csoportra is csapást mért a koronavírus-járvány.

A vesebetegek kezelésében világelső német Fresenius-csoportra is csapást mért a koronavírus-járvány.

A dialízis központok eszközellátásában szerepet játszó és különféle egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó vállalat csökkenteni kényszerül idei üzleti bevételtervét, aminek szomorú prózai oka van: fontosabb piacain a pandémia ugyanis jelentősen megritkította a dialízisre szoruló páciensek körét.

Február elején a csoport önállóan működő és tőzsdén is jelen lévő dialízis üzletága, a Fresenius Medical Care (FMC) már figyelmeztette a befektetőit a kezelt betegeik kiemelkedően magas mortalitási arányára, amelynek következményeként az idei nyereségtervüket a negyedére kellett redukálniuk.

Fotó: OleksandrShnuryk/Shutterstock.com

Csoportszinten bevételeiket 4-6 százalékkal tervezik növelni, emellett remélik, hogy nyereségüket szinten tudják tartani az idei üzleti évükben. Az FMC nélkül nagyjából 6-8 százalék körüli növekedést érnének el, változatlan devizaárfolyamokat feltételezve.

A tavalyi üzleti év a 2019-eshez képest négy százalékkal alacsonyabb, 1,80 milliárd eurós adózott eredményt hozott, ami megegyezik a Refinitiv elemző konszenzusával.

A cégcsoport vezérigazgatója, Stephan Sturm közleményében kifejtette, hogy a jelenlegi, kihívásokkal teli környezetben még hatékonyabban kell működniük, hogy költségeik emelkedését féken tudják tartani.

A Fresenius költségcsökkentéseket is bejelentett:

idén, jövőre és 2023-ban évi száz-százmillió euróval csökkentik kiadásaikat, ennek a gyümölcse később hasonló nagyságrendű javulást hozhat az adózott eredmény szintjén.

Ugyanakkor az FMC-nél a következő öt évben félmilliárd eurót költenek arra, hogy hatékonyságukat növeljék, s ezeknek a nem részletezett beruházásaiknak köszönhetően később alacsonyabb költségekkel üzemelhessenek. A közel 20 milliárd euró piaci értéket képviselő Fresenius Medical Care árfolyama a kedvezőtlen hírek hatására 2 százalékkal csökkent a frankfurti tőzsdén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.