BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kötvényhozamok pörgetik a részvényrotációt

Növekedési részvényekből értékalapú papírokba áramlik a pénz a tengerentúlon.

Hatalmas rotációt láthattunk tegnap az amerikai tőzsdéken.

A befektetők a növekedési részvényektől az értékalapú papírok felé fordulnak. Amit az emelkedő kötvényhozamok katalizálnak. A Dow Jones ipari átlagindex minimálisan (0,1 százalékkal) még emelkedni is tudott, ezzel szemben a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq 100 index 2,6 százalékot esett.

A technológiai innovációkba fektető Ark ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap) árfolyama 5,8 százalékot „zakózott” a tegnapi kereskedés folyamán, mely elsősorban a Tesla gyászos teljesítményének (8,5 százalékos esés) volt köszönhető – mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: az emelkedő kötvényhozamok nagy ellenségei a növekedési részvényeknek, ugyanis ezen eszközosztály pozitív cash flow-ja időben jóval távolabb van, mint egy értékalapú vállalaté, így a diszkontfaktoron keresztül nagyobb ütést szenved el a részvények árfolyama egy emelkedő hozamkörnyezetben.

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto/AFP

A hozamemelkedést elsősorban a laza monetáris és bőkezű fiskális politika által gerjesztett inflációs nyomás miatti félelem katalizálja. Tavaly az Ark ETF 148 százalékos hozamot szállított a befektetőinek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.