BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak pihenőt hozott a hozamvágtában a Fed-ülés

Legalább rövid távon megmaradt a hajtóerő a dollár mögött, a forint is bánhatja.

Mérsékelt azonnali reakciót okoztak az állampapírpiacokon a Federal Reserve bejelentései, ami nem jelenti azt, hogy nem folytatódhat az elmúlt hónapok hozamemelkedése, és időről-időre nem jelentkezhetnek a világpiacokra is átterjedő kilengések.

Az alaphelyzet változatlan:

sokan nekilóduló gazdasági növekedésre és inflációra számítanak az Egyesült Államokban, emiatt az új adatok és fejlemények hatására visszatérően megkérdőjeleződhet, indokolt-e a Fed nyugalma, és nem kellene-e a hozamoknak még gyorsabban emelkedniük.

Mindez lovat adhat a dollár alá, ami viszont eladási hullámokhoz vezethet a feltörekvő piacok devizáiban, így akár a járvánnyal küzdő Közép-Európában is.

Fotó: KAREN BLEIER / AFP

Beszédes az elmúlt hónapok világszerte talán legjobban figyelt grafikonja, az amerikai 10-éves államkötvény hozamának alakulása a Fed-ülés környékén.

A Nyíltpiaci Bizottság döntéseinek napján, szerdán a hozam 13 hónapos csúcsot ért el 1,69 környékén, de a bejelentések és Jerome Powell elnök nyugalmat sugárzó sajtótájékoztatójának környékén visszavonult néhány bázisponttal.

A Fed negyedéves GDP és inflációs előrejelzéseinek felfelé módosítása csak nyugtázta, amit már mindenki tudott, és nem volt meglepetés az sem, hogy még évekig maradhat a pénzbőség, de miután Powell azt mondta, nem lát okot a beavatkozásra az állampapírpiacon, a befektetők ráébredtek: hogy minden úgy folytatódik, mint eddig, és a nem sokkszerű hozamemelkedés nincs a Fed ellenére.

A 10-éves hozam mára újabb csúcsra, 1,75 környékére emelkedett.

A világ részvényindexei emelkedéssel üdvözölték a Fed gazdasági optimizmusát és monetáris engedékenységét. Amíg a hozamok emelkedése nem szabadul el, emiatt nem számítanak a piacokon sokkokra. Az európai államkötvénypiacoknak, régiónkban is védelmet nyújtanak az Európai Központi Bank rekord ütemű vásárlásai.

A devizapiacok korántsem ilyen védettek, amit illusztrált, hogy a dollár a Fed-bejelentések környékén gyengült, utána azonban ismét erősödni kezdett, a közép-európai devizák ellenében is. Ha a Fed engedékenysége megfekszi a kötvénybefektetők gyomrát és felgyorsítja a hozamemelkedést, azt akár a részvények is megszenvedhetik, miközben a dollár rövid távra erősödhet, bár hosszabb távra a gyengülése a logikus – vélte Kit Juckes, a Société Générale fő devizastratégája.

Rövid távra fennmarad az a korreláció, hogy az erősebb dollár gyengíti a közép-európai devizákat – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen magyarországi vezető elemzője. Most vannak olyan negatív hírek, mint a harmadik járványhullám és a zárlatok, vagy az infláció újraéledése, de 2021 még hosszú, várhatón jönni fognak szebb időszakok is – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.