BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól indította a hetet Európa

Emelkedéssel nyitottak a főbb európai piacok.

Globálisan kedvező hangulatban, emelkedéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvényindexek hétfőn.

A londoni FTSE-100 mutató 0,29, a frankfurti DAX-index 0,18, a párizsi CAC-40 mutató 0,25, a madridi IBEX-35 index pedig 0,19 százalékos pluszban indította a kereskedést, csak a milánói FTSE MIB lógott ki a sorból enyhe, 0,10 százalékos mínusszal.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,13 százalékkal emelkedett a nyitásban.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az eurót 1,1261 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő délelőtt kilenc órakor, 0,24 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz a pénteki záráshoz képest. Az arany unciánkénti ára az azonnali jegyzésekben 0,05 százalékkal, 1843,70, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,38 százalékkal, 1844,50 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára enyhén csökken.

Kilenc órakor a januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,18 százalékos mínuszban, 78,75, a WTI pedig 0,03 százalékos veszteségben, 75,92 dolláron forgott.

A földgáz szabadpiaci ára is enyhén csökken. 

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF decemberi határidős jegyzésében hétfő délelőtt 86,09 euróba került a földgáz megawattóránként, ami 1,18 százalékkal kevesebb a pénteki záróértéknél. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében 9 órakor decemberi szállításra 2,16 fontba került a földgáz thermenként, több mint 1,5 százalékkal esett az ára.

Az európai részvények pénteken újabb heti emelkedést tudtak zárni többek közt az utazási részvények emelkedése miatt, amit a feloldások iránti vágyakozás hajtott, miután az amerikai Pfizer gyógyszergyártó pozitív híreket közölt a Covid–19 elleni tablettájáról a gyorsjelentési szezonnal kapcsolatos amúgy is meglévő optimizmus közepette – írja a Takarékbank közleményében.

Eljött a hálaadás hete, amikor a részvényárfolyamok általában emelkedni szoktak, 

ami potenciálisan előkészíti a terepet a decemberi nyereségekhez. Csütörtökön a New York-i tőzsdék zárva lesznek, pénteken pedig rövidített nyitvatartás lesz, délután 1 óráig lehet kereskedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.