A hétfő este közzétett, új stratégiájában a Gloster vezetősége azzal számol, hogy a 2019. óta tartó, akvizíciókkal is támogatott növekedésnek, valamint az organikus fejlesztéseknek köszönhetően a 2021-re várt négymilliárd forintos árbevétele közel a négyszeresére, 14 milliárd forint közelébe ugorhat 2025-re. Ezzel párhuzamosan a német autóipari szoftverfejlesztési piacon jelenlevő szolgáltató vállalat nyeresége is nagy mértékben növekedhet, mivel a menedzsment megítélése szerint az eredménytermelő képességüket legjobban bemutató EBITDA közel a négyszeresére, az idénre előre jelzett 720 millióról közel 3 milliárd forintra emelkedhet. 2025-re 30-40 százalék árbevétellel, de a teljes árbevétel több, mint 75-80 százalékával megújuló jellegű árbevételként számolnak. 

Export növekedési lehetőségek 

A külföldi növekedés legnagyobb részét a társaság menedzsmentje az idén akvirált, a szoftverfejlesztési üzletágként működő német-magyar vegyesvállalattól a Minero IT Hungary Kft.-től várja. Az üzletág három helyszínen (Budapesten, Szegeden és Kecskeméten) több mint 70 fős szakembergárdájával fejleszt és a nap 24 órájában folyamatosan üzemeltet gyártás-vezérlési szoftver megoldásokat a német BMW és Audi számára. Az üzleti modell szerint a megrendelések jelentős része a német stratégiai partnertől érkezik, de évről évre növekszik a saját csatornákon szerzett megbízások száma is. A társaság célja, hogy ebben a legnagyobb marzzsal működő export üzletágában meg tudja többszörözni a külföldre értékesített kapacitást és négy éven belül az árbevétel 30-40 százaléka külföldi piacokról származzon. Ennek érdekében a Gloster 2022-ben egy informatikai szolgáltató központot tervez megnyitni egy kiemelt hazai egyetem-városban, két év alatt 150 új nagy hozzáadott értékű munkahelyet teremtve a régióban. 

Akvizíciós képesség 

Újdonság, hogy az eddig hat hazai akvizíciót sikeresen lebonyolító cég 2023-tól már nemzetközi akvizíciókkal is tervez, elsősorban gyors növekedési lehetőség előtt álló régiós fejlesztő cégek a célpontok. 2025-ig legalább 2-3 sikeres tranzakciót tervez zárni a társaság, nagyjából 4 milliárd forint értékben. 

Üzletágak növekedése 

A közzétett stratégia szerint, a Gloster csoport még idén belevág a korábban felvásárolt cégeinek egységesítésébe. A 2019-ben vásárolt Euroway Networking Kft. a továbbiakban Gloster Networks Kft.-ként folytatja és a társaság a leányvállalat tevékenységi körébe szervezi át minden IT hálózati és infrastrukturális megoldásait, amelytől évente 6 százalék növekedést várnak. 

A 2020-ban vásárolt TMSI Kft. (a Gloster kibervédelmi üzletága) Gloster IT Security Kft.-ként működik tovább, a menedzsment ebben az üzletágban minimum 20 százalék növekedéssel számol évente. A 2021. májusban felvásárolt Kingsol Zrt. pedig Gloster Cloud Zrt. lesz. A várható növekedés éves üteme a várakozások szerint 20 százalék. A tervek szerint 2022-től elkezdődik további üzletágak tudásának export piacra vitele is.

Tőkepiaci stratégia 

A korábbi ígéretekkel összhangban 2021. végéig a menedzsment kihirdeti  osztalék politikáját. A  célok között szerepel, hogy az Xtend kategóriából a BÉT Standard kategóriájába kerül át a Gloster 2022-ben. Ettől a likviditás bővülését és nemzetközi befektetők megjelenését várja a management. Az újabb akvizíciók és fejlesztések részbeni finanszírozását a társaság zártkörű tőkeemelésekből és egy a 2023-as évben tervezett nyilvános forrásbevonásból kívánja fedezni, a forrásbevonások mértéke akár 3 milliárd forint is lehet.

Ajánló

Szekeres Viktorral, a Gloster alapítójával interjú olvasható kedd reggel a vg.hu-n, további részletek pedig a VG-podcaston.

Fotó: Gloster