BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megjött az év legfontosabb híre a Magyar Telekomtól

Nem biztos, hogy elégedettek lesznek a befektetők az osztalékjavaslattal

A várakozásoknak megfelelően csupán szerény mértékben növekszik a részvényesek javadalmazása a Magyar Telekom tavalyi eredményéből. A társaság igazgatósága a 2021. üzleti év után összesen 15 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek (ez részvényenként 15,05 forintot jelent). Az igazgatóság továbbá maximum 14,6 milliárd forint értékű részvényvisszavásárlási program elindítását tűzte ki célul, ami összesen maximálisan 29,6 milliárd forint részvényesi javadalmazást fog várhatóan eredményezni. 

Fotó: Kallus György / VG / Világgazdaság

A végső döntést a részvényesek hozzák meg az évi rendes közgyűlésen. Az osztalékjavaslattal együtt a Telekom közzétette szerda délután a negyedik negyedéves eredményszámait is. A 2020-as év utolsó három hónapjának 14,8 milliárdos nettó profitját tavaly 18,7 milliárd forint követte, míg az elemzői konszenzus 17,7 milliárd forint volt. A szakértők mind bevételi, mind a főbb eredménysorokon növekedésre számítottak, de hangsúlyozták, a részvény árfolyama szempontjából az eredmények másodlagosak, az osztalékjavaslat a legfontosabb. A szerdai kereskedésben az MTEL papírok remekeltek, napi csúcson zárt az árfolyam, 2,6 százalékos emelkedéssel 434 forinton, ám a forgalom szerény volt, mindössze 238 millió forintnyi üzlet köttetett. 

Az Igazgatóság a 2022-2024 időszakra vonatkozó új részvényesi javadalmazási politika elfogadásáról döntött, mely az osztalékkifizetést és részvényvisszavásárlásokat magába foglaló éves részvényesi javadalmazás növekedését vetíti elő, a Társaság pénzügyi eredmények növekedésével összhangban. Előre tekintve, az éves részvényesi javadalmazás teljes mértéke várhatóan a Társaság megelőző pénzügyi évében elért “A Társaság részvényeseire jutó eredmény” módosított értékének (azaz a módosított nettó eredménynek) 60% és 80%-a közötti érték lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.