BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Száz dollárig csúszott vissza az olajár

Két hetes mélypontra zuhant az irányadó kőolajtípusok ára az ukrajnai tárgyalások és a kínai kereslet visszaesésével kapcsolatos félelmek miatt

Nincs pihenő az olajpiacon, ezúttal azonban lefelé tart a piac: két hetes mélypontra csúsztak vissza a jegyzésárak, a határidős WTI ára kedd délelőtt 97,5 dollár volt hordónként, míg a Brent-é 101 dollár. Egy héttel ezelőtt a Brent kurzusa még egészen 140 dollár közelébe kapaszkodott fel, a 139,13 dollár/hordós ár 14 éves csúcsot jelentett március 7-én. Az amerikai WTI-vel pedig egy hete még 130,5 dolláron kereskedtek, ami 2008 óta a legmagasabb ár volt.  

Fotó: Shutterstock

Oroszország és Ukrajna között kedden folytatódnak az előző nap felfüggesztett diplomáciai tárgyalások, a hír pedig enyhítette az ellátási zavaroktól való félelmeket – írta a Reuters. A másik ok a zuhanó árakra, hogy Kínában megugrott a Covid-19 fertőzöttek száma, így máris az onnan érkező olajkereslet csökkenésére számítanak elemzők, mert a járvány megfékezése érdekében újabb lezárások, korlátozások következnek. Kínában kedden meredeken megugrott a napi fertőzések száma, az új esetek száma több mint kétszeresére nőtt az egy nappal korábbihoz képest, és kétéves csúcsot ért el.

A fentiek ellenére azonban kérdéses, van-e további tere az olajárak további csökkenésének.

Még ha lesz is tűzszünet, az olajárak várhatóan magas szinten maradnak, mivel a nyugati kormányok továbbra is megpróbálják szankciókkal elszigetelni Moszkvát, ami nyomás alatt tartja a globális olajpiacot - mondta Tsuyoshi Ueno, az NLI Research Institute vezető közgazdásza.

A befektetők a múlt héten csökkentették az olajra tett long pozíciók számát, mivel az árak többéves csúcsra szöktek, a gazdasági kilátások romlottak, és a szélsőséges volatilitás miatt a határidős pozíciók fenntartása drágábbá vált.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.