BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három területre fókuszál az új brit kormányfő

Az adócsökkentés, az energiaválság azonnali kezelése, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztése lesz az új brit kormány legfőbb feladata Liz Truss újdonsült miniszterelnök szerint.

Az adócsökkentés, az energiaválság mielőbbi kezelése, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztése lesz a következő brit kormány három prioritása – jelentette be Liz Truss újdonsült brit miniszterelnök beszédében, miután kedden II. Erzsébet királynő hivatalosan megbízta a kormányalakítással.

Liz Truss announced new Conservative Party Leader
Fotó: Stefan Rousseau / POOL / MTI

A kormányfői rezidenciául szolgáló Downing Sreet 10. előtt a szakadó eső miatt bő félórás csúszással kezdődő beszédet elődje, Boris Johnson méltatásával kezdte Truss, a Brexit és a pandémia menedzselésében játszott szerepét emelve ki, majd a kormánya előtt álló legfőbb teendőket vázolta fel.

„Itt az ideje, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek visszahúzzák Nagy-Britanniát – hangsúlyozta az Egyesült Királyság 56., egyben harmadik női miniszterelnöke. – Gyorsabban kell utakat, otthonokat és széles sávú internetet építenünk. Több beruházásra és munkahelyre van szükségünk az ország minden városában” – tette hozzá.

Az új kabinet előtt álló legfontosabb feladatok

Az új kormányfő röviden felvázolta kabinetjének három legfőbb prioritását.

  1. Egy merész terv a gazdasági növekedés érdekében, az adóterhek csökkentésével
  2. Az orosz háború által okozott energiaválság azonnali kezelése
  3. A megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása

A Konzervatív Párt vezetéséért folyó versenyből győztesként kikerülő, ezzel a kormányfői tisztséget is elnyerő Liz Truss fő ígérete a gazdaságtámogató adópolitika, a közterhek csökkentése mellett reformokat is kilátásba helyezett. 

Truss a „Putyin háborúja” által okozott energiakrízis azonnali kezelése mellett is elkötelezte magát. 

Még a héten lépéseket fogok tenni az energiaszámlák kezelése és a jövőbeli energiaellátásunk biztosítása érdekében

– nyomatékosította a korábbi külügyminiszter, aki a gazdaság ösztönzése és az energiaválság menedzselése mellett a brit egészségügyi rendszert is szilárd alapokra helyezné.

Mindezek részleteiről egyelőre nem tudhatott meg többet sem a közvélemény, sem az alig ötperces beszédet a helyszínen csuromvizesen hallgató, parlamenti képviselőkből, újságírókból és párttisztviselőkből álló prominens közönség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.