BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Behorpadt az I Bondok hozama, roham volt értük

Pénteken még egymilliárd dollárért vásároltak belőle, hogy fél évig 9,62 százalékot kamatozzon. Ezen a héten már csak 6,89 százalékos a hozam.

A hét elején visszavágták az amerikai kincstár rendkívül népszerű, I. sorozatú megtakarítási kötvénye, az inflációval korrigált I Bond kamatát. Aki múlt pénteken vásárolt, fél évig 9,62 százalékos kamatot élvezhet. Aki ezen a héten vesz, már csak a 6,89 százalékot kap hat hónapon át. 

Nem véletlenül rohanták meg pénteken a befektetők az amerikai államkincstár platformját, amely a múlt héten a leglátogatottabb szövetségi weboldal volt. A múlt pénteki határidő azért volt kitüntetett, mert az I Bondok fogyasztói árindexhez kötött kamatlábát hathavonta újraszámítják. A befektetőknek október 28-ig le kellett zárniuk a vásárlást, s meg kellett kapniuk a visszaigazoló e-mailt, hogy még a régi kamattal ketyegjen a hat hónapjuk.

Tavaly átlagosan havi 166 millió dollárnyi I Bondot értékesített a kincstár, ám idén az első kilenc hónapban bő 20 milliárd dollárért, majd 

pénteken, egyetlen napon csaknem egymilliárd dollárért vásároltak a befektetők.

Ez kimondottan a kisbefektetők bulija, ugyanis az I Bond vásárlási limitje 30 ezer dollár. 

pénzügyi Financial befektetés Investment Products kötvény részvény Bond piac Market osztalék
Fotó: Shutterstock

Az I Bond kötvénykamatlába egy rögzített kamatláb és egy inflációs kiigazítás kombinációja. Miután most a kincstár 0,4 százalékos fix kamatot fizet, míg korábban évekig nulla volt a fix rész,

a fogyasztói árindex emelkedése a kamatláb döntő összetevője.

A vágtató infláció ellenére is meglepő az I Bondok sikere, mert a már tavaly ősszel divatba jött, szintén inflációval korrigált, TIPS-kötvények ebben az évben kifejezetten gyengén muzsikálnak, alig teljesítenek jobban az átlagos kincstárjegyeknél.

Bár mind a Treasury Inflation-protected Securities (TIPS), mind az I Bond kamatára hat a fogyasztói árindex, s mindkettőt szövetségi adókedvezményekkel támogatják, a TIPS bármikor eladható a másodlagos piacon, az I Bondot pedig legalább egy évig tartaniuk kell a vásárlóknak. Továbbá, amíg a TIPS értéke csökkenhet deflációs a hullámvölgyekben, addig az I Bond inflációs korrekcióit nem erodálhatja a későbbi defláció.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.