BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A túlzott figyelem árt a tőzsdei cégeknek

Amerikai közgazdászok eredményei szerint a figyelem többet árt, mint használ.

A nyilvános figyelem árt a tőzsdei cégek teljesítményének három amerikai közgazdász, Benjamin Bennett, René M. Stulz és Zexi Wang szerint. Feltételezésük abból indult ki, hogy a figyelem növekedése segítheti a részvényeseket abban, hogy jobban felügyeljék a cég vezetését, és érdekeiket határozottabban érvényesítve javítsák befektetéseik értékét. Azonban a figyelemnek árnyoldalai is lehetnek, így a menedzsment kevésbé tud a cég irányításával foglalkozni. Az amerikai National Bureau of Economic Research által közzétett írásban azt vizsgálták, hogy melyik az erősebb hatás.

Two,Businessman,Working,In,Office,Together,,Pointing,At,Screen,,Discussion
Fotó: Viktoriia Hnatiuk

A kérdés eldöntéséhez persze azt is érdemes figyelembe venni, hogy mikor nőtt meg egy vállalat iránt a figyelem. Egy jól teljesítő cégre felfigyelnek a befektetők, és az üzleti sajtóban is egyre nagyobb figyelmet kaphat, ezért végül 

az S&P 500 tőzsdeindexre történő felvételben húzták meg a kevesebb és a több figyelem közti határvonalat.

Ebben a pillanatban ugyanis nő az érdeklődés a vállalat iránt a piaci szereplők, a média, a szabályozó hatóságok és a többi cég részéről. Ezt támasztja alá, hogy az indexre való bekerülés hatására nőtt a médiamegjelenések, a felügyeleti adatbázisok, a Google-keresések, az elemzői értékelések, a felügyeleti levelek, a részvényesi javaslatok és a cég elleni perek száma.

Az eredmények azt mutatják, hogy 

a cégek teljesítményének nem tett jót a reflektorfény, mert korlátokat is állított a menedzsment elé, ráadásul minél nagyobbra nőtt a figyelem, annál negatívabb volt a cég teljesítményére gyakorolt hatás.

Noha a gyengébb eredményeknek számos oka lehet, ezek közül a nyilvánosságnak való megfelelést vizsgálták a szerzők a vállalati politikán keresztül. Feltételezésük szerint a legolcsóbb a riválisok gyakorlatainak egyszerű átvétele, és eredményeik szerint a cégek pont ezt is csinálják. Ugyanakkor ebből megérthetjük azoknak a cégeknek a lehetséges indokait is, amelyek távol tartják magukat a tőzsdétől.

Érdekes, hogy a tanulmány megjelenésével egy időben pont azt ecseteli Elon Musk egy bíróságon, hogy mennyire nagy nyomás nehezedett rá, amikor a Tesla tőzsdei kivezetéséről twittelt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.