BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs kőbe vésve az extraprofit-adózás, de a Richternek még várnia kell

A vezető magyar gyógyszergyártó részvényei hónapok óta nem tudják kiheverni a szektor szereplőire és nagyrészt a Richterre kivetett extraprofitadó negatív hatásait. A menedzsment továbbra is tárgyalna a kormánnyal a kivezetésről, hiszen rendkívüli nyereségük a devizaárfolyamok alakulásán csak rövid ideig keletkezett tavaly.

Megközelíteni sem tudja a rendkívüli profitadó kivetése előtti árfolyamot a Richter-részvények kurzusa: a még a tavaly december 23-án kihirdetett rendelet napján 8800 forinton zártak a gyógyszergyártó cég papírjai, a március végét már 7235 forinton kellett kibekkelniük a részvényeseknek, jelenleg pedig 8100 forint körüli ár jellemző. A 2022-es üzleti évet lezáró keddi közgyűlésen is szóba került a rendkívüli szektoradó, amelynek 2022-re vonatkozó összege megközelítette a 28 milliárd forintot, de ennek ellenére 13 százalékos üzletieredmény-növekedéssel (153,5 milliárd forintos EBIT-rekorddal) zárult az év. 

20230425 BudapestRichter közgyűlés
Szavazás a Richter keddi közgyűlésen. Extraprofitadó-ügyben nincs szavuk a részvényeseknek. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A szerdán publikált éves jelentésben a társaság vezetői kitértek rá, hogy az adótétel várhatóan ideiglenes terhet jelent a magyarországi gyógyszergyártók, köztük nagyrészt a Richter számára. A közgyűlésen elhangzottak szerint viszont azzal kalkulál a menedzsment, hogy az idei év után magasabb extraprofitadó-fizetési kötelezettségük keletkezik, mivel az adó alapja az árbevétel (mértéke pedig sávosan változik), ami pedig minden bizonnyal magasabb lesz a tavalyi 802,7 milliárd forintnál. 

Már a februári gyorsjelentés közzététele után jelezte a Richter, hogy tárgyalni szeretnének az extraadó kivezetéséről, mert nemcsak a cégnek, de az országnak is érdeke, hogy ne kelljen tovább fizetniük. Elsőre úgy tűnt, reménykedhet a menedzsment és a részvényesek, hiszen rögtön másnap módosultak a szektorra kivetett adó kondíciói, de végül semmi sem változott a Richter szempontjából. 

A második reménysugár kedden villant fel, amikor a bankokra vonatkozó képlet változott, de ez is csak arra volt elég, hogy bebizonyosodjon, a hazai extraprofitadó feltételei nincsenek kőbe vésve, az elemzők számításai szerint például az OTP ha nem is sokkal, de jól jött ki az adóátrendeződésből. A jelek szerint a Richter-menedzsmentnek egyelőre várnia kell arra, hogy a gyógyszeriparra kirótt adón is módosítson a kormány. 

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke a közgyűlésen tolmácsolta a társaság részvényeseinek, bíznak benne, hogy csak időszakos lesz az extraprofitadó, hiszen azt a devizaárfolyamon elkönyvelt nyereségük miatt szabta ki az állam, de ez csupán egy pillanatnyi kedvező állapot volt: hiába keletkezett tavaly a harmadik negyedévben 51 milliárd forintos pénzügyi eredménye a vállalatnak, 

azt a következőben 45 milliárdos veszteség követte ugyanezen a soron, a forint októbertől stabil erősödése pedig hátrányos a magyarországi exportcégek, köztük a Richter számára is. 

A rekordnyereséget (adózás után 155 milliárd forintot) hozó tavalyi év nem is eredményez csúcsárfolyamot, a történelmi csúcs – 9320 forint – eléréséhez 15 százalékkal magasabb árfolyam kellene. 

Az elemzői várakozások azonban, úgy tűnik, inkább már a rendkívüli adótételek nélkül árazzák a Richter részvényeit, a Refinitivben elérhető célárak mindegyike meghaladja a piaci árat, 8600 és 12 600 forint közt szóródnak, a mediánjuk pedig 9500 forint. A rendkívüli adó ellen még egy érvet bedobott az igazgatóság a közgyűlésen: a társaság likvid forrásait egyértelműen csökkenti az adófizetési kötelezettség, ez pedig egyebek mellett az egyik kisebbségi részvényes által indítványozott magasabb osztalékfizetésnek is gátat szab.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.