Mindenképpen érdemes megfontolniuk a Magyar Telekom részvényeseinek, hogy papírjaikat vételre ajánlják fel a holnapra, azaz csütörtökre meghirdetett részvény-visszavásárlási aukción.

20200918 Budapest Magyar Telekom Nyrt.Allee üzlet Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20200918 Budapest 
Magyar Telekom Nyrt.
Allee üzlet 
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az idén is működhet ugyanis az előző években bevált taktika, és a felett kelhetnek el a részvények, amelyeket aztán olcsóbban lehet újra beszerezni a normál tőzsdei kereskedésben. Ebben az évben egyébként tavalyhoz képest változatlan, 14,6 milliárd forint maradt a visszavásárlási keret, amelyet az igazgatóság a vállalat saját részvényeinek vásárlására költhet.

Ugyanakkor fennáll a veszély, hogy ha az átlagos ajánlati árat túl magasnak tartják, akkor a Telekom esetleg nem meríti ki a teljes büdzsét. 

A keretösszeg egyébként 430 forintos átlagárfolyammal számolva valamivel kevesebb, mint 34 millió megvásárlására elegendő.

Persze a kisbefektetőknek nem kell visszafogniuk magukat, hiszen adott esetben néhány milliós tétellel is az átlagos értékesítési ár fölé lehet kerülni.

Az érdeklődőknek érdemes mielőbb kapcsolatba lépniük a brókerükkel.

Az aukcióra tekintettel amúgy csütörtökön éppen a Magyar Telekom kérésére felfüggesztik a BÉT-en a távközlési vállalat részvényeinek kereskedését – ideértve a kapcsolódó származtatott eszközöket is –, egészen a lezárási szakasz végéig – közölte szerdán a

Ha azonban az aukció záró eredményét a cég már korábban közli, a kereskedést napközben is visszaállíthatják.

A felfüggesztést indokolja, hogy a 10 órától 15,30-ig tartó aukció kapcsán olyan információk láthatnak napvilágot, amelyek a vállalat részvényárfolyamát befolyásolhatják, ezért a cég szerint ezalatt esetleg nem lenne biztosítható a rendezett, áttekinthető és tisztességes tőzsdei kereskedés fenntartása.

A részvényeit mindenki vételre ajánlhatja, akinek a tranzakció teljes időtartamában szabadon értékesíthető Telekom-részvényei vannak.

A részvényesek mérlegelésük szerinti áron és mennyiségben ajánlhatják fel – akár több részletben és különböző árakon is – részvényeiket az úgynevezett ajánlatgyűjtési időszakban, azaz 10 órától 12.30-ig. A részvények megvásárlására a legalacsonyabb ajánlattételi árszintről indulva kerül sor, legfeljebb a meghatározott keretösszeg erejéig.