BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcsra pörgette a profittermelést az Alteo az év elején

Az első három hónapban megduplázta nyereségét a megújuló energiát hasznosító közműtársaság, az árbevétele pedig átlépte a 36 milliárd forintot.

Erősen indította az évet az Alteo, amely minden főbb pénzügyi soron két számjegyű bővülést ért el, a nyereségét pedig megduplázta az idei első negyedévben.

Alteo
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A megújuló energiát hasznosító közműcég bevételei 89 százalékkal ugrottak meg január és március között, ezzel átlépve a 36 milliárd forintot. A társaság teljesítményét leginkább kifejező, pénzügyi tételektől, adófizetéstől, értékcsökkenéstől és értékvesztéstől tisztított eredmény (EBITDA) pedig hetven százalékkal, 7,8 milliárd forintra szökött fel.

Az adózott nyereség ezeknél is meredekebben, bő duplájára nőtt, ami ezt jelenti, hogy három hónap alatt 5,7 milliárd forintot könyvelhetett el az új generációs energiaszolgáltató. Ez egy részvényre vetítve 291 forintos eredmény.

A társaság közleménye szerint a bevételek elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak miatt emelkedett jelentősen. Ezt kiegészítették az Alteo szabályozási központjának megnövekedett kapacitásbevételei, valamint a hulladékgazdálkodási szegmensben a konszolidációs körbe bevont FE Group Kft. hozzájárulása.

A társaság a negyedévben  362 millió forint extraprofit adót fizetett be az államnak, a jövedelemadók pedig 1,23 milliárdos terhet jelentettek az év elején, ahogy a jelentősen megnövekedett eredménnyel nőtt az iparűzési, a társasági és a Robin Hood-adó fizetési kötelezettsége is.

Az eredmény zömét a hő- és villamosenergia-termelés, valamint a menedzsmentüzletág szállította, amelynek a bevételei több mint kétszeresére – 29,7 milliárd forintra – híztak éves alapon, EBITDA-szinten pedig a tavalyi dupláját, 5,9 milliárdot hoztak a konyhára.

Az előbbinél jóval kisebb, megújuló alapú energiatermelés szegmens forgalma 22 százalékkal esett vissza, az eredménye pedig 42 százalékkal, 802 millió forintra csökkent. Az árbevételesés elsősorban a tavalyi időszakhoz képest lényegesen szélcsendesebb és kevesebb napsütéses órát hozó időjárásnak tudható be. Az eredményt rontották a jelentősen megnövekedett kiegyenlítési és menetrendezési költségek.

Az energetikai szolgáltatásokból származó forgalom több mint másfélszerese, 1,17 milliárd forint volt az egy évvel korábbinak, és 366 milliós EBITDA-val járult hozzá a csoportszintű eredményhez.

Az Alteo első negyedéves pénzügyi mutatói
 

A hulladékgazdálkodási üzletág az FE-Group 2022-es felvásárlásával jelentős bővülést tudhat maga mögött. Az akvizícióval a szegmens árbevétele közel tízszeresére, 928 millió forintra nőtt, EBITDA-szinten viszont ennél visszafogottabb bővülést követően 27 milliót realizált az Alteo.

Az energia-kiskereskedelmi tevékenység eredménye dinamikus, 122 százalékos emelkedés után 1,2 milliárd forintot tett ki, ez leginkább a tavalyi azonos időszakhoz képest jelentősen magasabb árakkal megkötött szerződések következménye. Az üzletág azzal együtt tudott kiemelkedő növekedést felmutatni, hogy a bevételei hét százalékkal mérséklődtek.

A 2021 végétől tapasztalható extrém energiapiaci helyzetet rugalmasságunknak és jól megválasztott stratégiánknak köszönhetően rendkívül jól, mondhatni a saját várakozásainkat is meghaladóan sikerült kihasználni. Az előttünk álló kihívás az, hogy az extrém piaci helyzet elmúltával is megtaláljuk azokat az üzleti lehetőségeket, amelyek hosszú távon is növekedési pályán tartják majd az Alteót

 – mondta ifj. Chikán Attila, vezérigazgató. Szerinte ugyanakkor a társaság felépítésének, a fenntarthatóságra és a megújuló-alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően a vállalat az előtte álló időszakban is képes lesz a piac által nyújtott lehetőségek maximumát kihasználni.

„Egy, a jelenleginél normalizáltabb energiapiaci helyzetre készülve különösen megnő a jelentősége annak, hogy folytassuk az eddig nagyon sikeres befektetési, beruházási tevékenységünket” – fogalmazott ifj. Chikán Attila, aki ebből a szempontból bíztatónak látja, hogy a stratégiában foglalt aktív befektetési tevékenység tovább folytatódott 2023 első negyedévében is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.