BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bivalyerős évet és megugró osztalékot vár az Erste

Remekül alakultak az Erste első féléves eredményei, és ebben a második fél évben sem várható változás, sőt. Az optimizmust igazolja a több mint 40 százalékos osztalékemelés és a 300 millió eurós részvény-visszavásárlási program is.

Mivel az elemzői várakozások szerint az Erste Group elsődleges piacai, azaz régiónk országai elkerülik a recessziót 2023-ban, és reál-GDP-növekedést érnek el, az inflációs nyomás pedig 2023-ban várhatóan mérséklődik, a bank 5 százalék körüli nettó hitelnövekedésre számít az üzleti évben – derül ki a bécsi bankház hétfőn publikált első féléves gyorsjelentéséből.

Budapest 2020.08.10.Erste Bank budapesti székházfoto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Budapest 2020.08.10.
Erste Bank budapesti székház

foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A továbbra is erős munkaerőpiac is támogatja a gazdasági teljesítmény növekedését az Erste összes piacán. A folyó fizetési mérlegek egyenlege 2023-ban várhatóan javul az energiaár-fordulatnak köszönhetően.

Emellett az államháztartási egyenlegek konszolidációja is várható a 2022-es jelentős költségvetési hiányokat követően. A GDP-arányos államadósság az előrejelzések szerint nagyjából stabil lesz, és lényegesen az eurózóna átlaga alatt marad.

A robusztus makrokilátások alapján az osztrák bank azt várja, hogy 2023-ban a kockázati költségek az átlagos bruttó ügyfélhitelek 10 bázispontja alatt lesznek.

A csoport célja 15 százalék körüli tőkemegtérülés (ROTE) elérése a CET1 tőkemegfelelési mutató várhatóan erős szintje mellett. 

Ennek megfelelően a menedzsment részvényenként 2,7 euró osztalék kifizetését javasolja jövőre az idei 1,9 euró után, és 300 millió eurós részvény-visszavásárlási akcióra is jóváhagyást kért az EKB-tól.

A pénzintézet az előző év azonos időszakához mérten 44,5 százalékkal, 2,7 milliárd euróra növelte működési eredményét 2023 első felében, amit a nettó kereskedési eredmény és a nettó kamatbevétel javulása egyaránt támogatott.

A csoport nettó nyeresége eközben 1,13 milliárd euróról 32 százalékkal, 1,49 milliárd euróra gyarapodott. A költség-bevétel arány 55,1 százalékról 47,9 százalékra javult. Az ügyfeleknek nyújtott hitelek állománya 1,4 százalékkal, 204,9 milliárd euróra nőtt, amelyből nagyjából egymilliárd eurónyi új zöldhitel-kihelyezés volt.

A betétek állománya 7,6 százalékkal, 241,1 milliárd euróra bővült.

A pénzügyi eszközökre elszámolt nettó értékvesztés 28,9 millió eurót tett ki, vagyis az átlagos bruttó ügyfélhitelek állományának arányában valamivel 3 bázispont fölött alakult, miután az előző évben 26 millió euró és 3 bázispont volt.

Pozitív hozzájárulást jelentettek a kötelezettségvállalásokra és garanciákra képzett céltartalékok felszabadításai, valamint a már leírt hitelek megtérüléséből származó bevételek, mindkét esetben elsősorban Ausztriában.

Az év első felében nem változtak az előretekintő gazdasági mutatók, valamint az ágazati kockázati pufferek sem. Összességében a válság okozta teljesítő kockázati céltartalékok változatlanul a márciusi 900 millió eurós szinten voltak. 

A bruttó ügyfélhitelekhez viszonyított NPL-ráta (nem teljesítő hitelek) stabilan 2 százalékon maradt. Az NPL-fedezettségi mutató biztosítékok nélkül 94,6 százalékról, 96,7 százalékra nőtt.

A kelet-közép-európai gazdaságok hamarosan, már jövőre visszatérnek a tartós növekedéshez. Bankunk erős helyzete azt jelenti, hogy támogatni tudjuk és támogatni is fogjuk régiónk gazdaságait a fenntarthatóbb jövő felé haladva. A finanszírozás mellett azonban szükség van olyan strukturális változásokra is, mint például a támogatásokhoz való hozzáférés bürokratikus akadályainak felszámolása és az előrelépés az Európai Tőkepiaci Unió létrehozásában

– mondta Willi Cernko, az Erste Group vezérigazgatója.

 

Az Erste részvényei kora délutánig 2 százalékkal, 35 euró közelébe drágultak. 

A bank papírjait a Refinitiv elemzői konszenzusa 45 eurós medián célárral vételre ajánlja. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.