BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai vegyiparban terjeszkednek az arabok, már a német Covestro is kell nekik

Egyre újabb ajánlatokkal bombázza az emírségekbeli Abu Dhabi National Oil Company a frankfurti tőzsdén jegyzett vegyipari cég, a Covestro vezetését, ám a németek egyelőre a mérlegelési fázisnál tartanak.

Az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) részvényenként akár 60 euróra is emelheti ajánlatát a Covestróra, ha a német műanyag- és vegyipari gyártó hajlandó lesz tárgyalni a felvásárlásról – jelezték szóban a Reuters szerint az emírségekbeli cég képviselői.

An employee of chemical company Covestro AG checks a tank for carbon dioxide at their at their plant in Dormagen, western Germany, on February 11, 2020. Covestro develops new polyethercarbonate polyols under the name 'cardyon', which are produced with the help of carbon dioxide (CO2). (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: AFP

Ez az olajipari óriás nem kötelező érvényű ajánlatát mintegy 11,6 milliárd euróra emelné.

Az ADNOC legutóbb júliusban emelte informális ajánlatát, részvényenként 57 euróra. A Covestro menedzsmentje azonban még erre sem válaszolt, semmilyen döntés sem született egyelőre – szivárgott ki korábban a cégtől.

A Covestro részvényei mintegy 4,2 százalékkal, 48 euró fölé ugrottak a hírre hétfőn, mivel a részvényenkénti 60 eurós ajánlat a Covestro 46,5 eurós pénteki záróárfolyamához képest csinos, mintegy 29 százalékos prémiumot jelentene.

Az ADNOC közben külön tárgyalásokat folytat az osztrák OMV-vel vegyipari leányvállalataik, a Borealis és a Borouge fúziójáról, amellyel egy több mint 30 milliárd dollár értékű cég jönne létre.

A Borealis, amely globális piacvezető a poliolefingyártásban és -újrahasznosításban, 75 százalékban az OMV és 25 százalékban az ADNOC tulajdonában áll, míg a hasonló profillal működő, az abu-dzabi tőzsdén jegyzett Borouge petrolkémiai vállalatban 54 százaléka van az ADNOC-nak, és 36 százaléka a Borealisnak.

A Covestro árbevétele a második negyedévben egyébként 21 százalékkal, 3,7 milliárd euróra csökkent, és a cég az idei évre már nem jelez keresletjavulást, éves nyereségét pedig a korábban megadott sáv alsó határára teszi, mivel vevői a magas infláció miatt továbbra is csökkentik a készleteiket.

A német vegyipari ágazatban működő többi céghez hasonlóan, a matracokban, autóülésekben és az épületek szigetelésében használt habkémiai anyagok gyártója is jókora megrendeléscsökkenéssel kénytelen szembenézni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.