BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Igaza lett Sorosnak, eljátszotta a befektetők pénzét Kínában a BlackRock

Néhány hónap alatt a felére olvadtak a világ legnagyobb alapkezelőjének kínai befektetései.

Annak idején Soros György tragikus hibának nevezte a BlackRock alapkezelő belépését a kínai piacra. A világ legnagyobb alapkezelője 2021-ben kezdte meg termékei ajánlását a kínai lakosság számára, s ezzel az első száz százalékban külföldiek által tulajdonolt alapkezelő lett a nagy ázsiai országban. Most a 145. helyen áll a közel 200 kínai befektetési alap között a kezelt hazai vagyon tekintetében a Wind pénzügyi adatszolgáltató szerint. A Fidelity International és a Neuberger Berman teljes tulajdonú kínai leányvállalatai még hátrébb állnak a sorban. 

New York, NY, USA - July 5, 2022: BlackRock logo is seen at its headquarters in New York City. BlackRock is an American global asset management firm and a provider of investment management.
Fotó: Shutterstock

Úgy tűnik, 

szertefoszlik a Wall Street nagymenőinek álma a végtelen kínai piacról.

Az amerikai befektetési bankok tranzakciói Kínában lelassultak, mert a helyi vállalatok egyre inkább kínai társaik felé fordulnak. Miközben a lassuló kínai gazdaság és az adatok megszerzésének növekvő nehézségei csökkentették a külföldi befektetők étvágyát a kínai eszközök iránt. Ráadásul, a Biden-adminisztráció is tiltja az amerikaiaknak, hogy a kínai technológiai vállalatokba fektessenek. 

 

 

A külföldi befektetők tavaly nettó 12 milliárd dollár értékben vásároltak kínai belföldi részvényeket, ami 2016 óta a legalacsonyabb összeg. 

Tavaly 84 milliárd dollárt, míg idén eddig 20 milliárd dollárt vontak ki kínai kötvénypiacról. 

A BlackRock kínai befektetései az idei első fél évben 47 százalékot apadtak, a visszaváltások és a 2021 szeptemberi indulástól számított 

mínusz 30 százalékos negatív hozam

miatt. Rosszabbul teljesített, mint a referenciának számító kínai CSI 300 index, amely a sanghaji és a sencseni tőzsdén jegyzett legnagyobb részvényeket tartalmazza, s ugyanebben az időszakban mínusz 16 százalékot produkált. Pedig 2021 szeptemberében még 917 millió dollárnak megfelelő jüant gyűjtöttek 110 ezer kínai kisbefektetőtől.

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy a Vanguard, egy másik amerikai vagyonkezelő óriás más utat választott. 2021-ben felfüggesztette egy kínai befektetési alap elindításának előkészületeit, s máig csupán egy tanácsadó céget működtet Pekingben, az Ant Group pénzügyi-technológiai vállalattal közösen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.